Blog o dobrej literaturze, poezji, o miłości do słowa pisanego

Państwowy Instytut Wydawniczy

środa, 22 lutego 2017

 

 

 



Premiera 28 lutego!

 

XIX Wiek. Przedstawienia Ewy Partygi to druga książka z serii Teatr publiczny. Przedstawienia 1765–2015 wydawanej wspólnie przez Państwowy Instytut Wydawniczy, Instytut Teatralny im. Zbigniewa Raszewskiego i Instytut Sztuki PAN. Obowiązkowa lektura dla tych, którzy kochają teatr. 

Książka "Wiek XIX. Przedstawienia" mówi więcej o obrazie naszego ówczesnego świata, horyzontów myśli i świadomości niż o teatrze jako tworze artystycznym czy miejscu, w którym uprawia się Wielką Sztukę. I dobrze, bo przecież teatr XIX wieku nie pozostawał poza ówczesną rzeczywistością. Jestem przekonana, że takie ujęcie należy przedstawić czytelnikom, stanowi ono bowiem przeciwwagę i dopełnienie tego, co serwuje historia dzieł wielkich i największych. To pomiędzy nimi, a nie w nich, mieściło się prawdziwe życie epoki”. dr hab. Agnieszka Marszałek

„Ogromną zasługą autorki jest dowartościowanie teatru jako cennego źródła do badań z zakresu socjologii i historii kultury. Kolejne rozdziały dobitnie pokazują, że nie tylko „wielka” literatura i najgłośniejsze arcydzieła wyrażają swoją epokę, lecz także literatura i sztuka popularna, adresowana do szerokiego odbiorcy. Wnikliwie zinterpretowana, doskonale pokazuje przemiany społeczne. Spojrzenie na XIX wiek poprzez ówczesną recepcję teatru i dramatu jest pasjonujące, pouczające i  konieczne, jeśli chcemy przekroczyć myślowe stereotypy, wmówienia i nieprawdy, wciąż pokutujące w oglądzie epoki, tak istotnej dla formowania się mentalności także współczesnych pokoleń Polaków. Ewa Partyga wnikliwie patrzy, odważnie myśli, a w dodatku świetnie pisze”. dr hab. Halina Waszkiel


Ewa Partyga to absolwentka teatrologii Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz Uniwersytetu w Bergen, zajmuje się teatrem i dramatem XIX i XX wieku. Tłumaczka artykułów naukowych oraz dramatów z języka angielskiego i norweskiego. Pracuje w Zakładzie Historii i Teorii Teatru w Instytucie Sztuki PAN. Wykłada w Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza i na Uniwersytecie Humanistycznospołecznym SWPS w Warszawie. Redaktorka naukowa serii Studia Komparatystyczne Instytutu Sztuki PAN. Teatr. Sztuka. Kultura. Autorka książki Chór dramatyczny w poszukiwaniu tożsamości teatralnej (2004).


 


poniedziałek, 13 lutego 2017

 

 



Trzynasty tom Utworów zebranych Mirona Białoszewskiego to obszerny zbiór wierszy rozproszonych i niepublikowanych z wczesnego i dojrzałego okresu twórczości poety – począwszy od  młodzieńczych tekstów pisanych podczas okupacji, poprzez utwory z czasów debiutu książkowego i późniejszych eksperymentów językowych, aż po nasycone żywiołem dziennikowości wiersze z lat sześćdziesiątych i początku siedemdziesiątych. 


 


 

Teksty zamieszczone w zbiorze, z różnych powodów niewłączone przez autora do opublikowanych tomów, w znaczący sposób uzupełniają obraz jego twórczości. Najwcześniejsze są frapującym świadectwem poetyckiej drogi, jaką Białoszewski przeszedł przed swoim późnym debiutem. Późniejsze wzbogacają zakres tematyczny jego poezji o nowe wątki, wśród których na pierwszym miejscu wymienić należy wyrazisty wątek miłosny. Są także ciekawym literackim śladem istotnych momentów biografii Białoszewskiego. 

 

W tomie znalazły się wszystkie znane inedita poetyckie i wiersze rozproszone pochodzące ze wspomnianego okresu, z wyjątkiem tekstów niedokończonych, szkiców i utworów, które autor definitywnie odrzucił (przekreślając je i opatrując komentarzem „niedobre”). Opublikowano tu także przekłady poetyckie Białoszewskiego oraz dramaty: Kalejdoskop i Rozalie. Teksty pochodzą z różnych źródeł – ze zbiorów prywatnych, archiwów PIW-u oraz z Muzeum Literatury.

 

Szczegóły na:

 



czwartek, 29 grudnia 2016

 

 



PRL. Przedstawienia będzie pierwszą książka z serii Teatr publiczny. Przedstawienia 1765–2015 wydawanej wspólnie przez Państwowy Instytut Wydawniczy, Instytut Teatralny im. Zbigniewa Raszewskiego i Instytut Sztuki PAN. Publikacja Joanny Krakowskiej to dziesięć bogato ilustrowanych esejów o sztuce teatru, środowisku teatralnym i inteligencji czterech powojennych dekad. Obowiązkowa lektura dla tych, którzy kochają teatr.

 

 

Premiera 9 stycznia

Seria Teatr publiczny. Przedstawienia przedstawia subiektywną, nieoczywistą historię teatru publicznego w Polsce od 1765 roku do dziś. Teatr jest medium historii w wielu sensach. Opowiada historię, pośredniczy w opowiadaniu historii i jest historią, jako że istnieje wyłącznie historycznie. To historyczne istnienie aktualizuje się w narracji, która może wykraczać daleko poza teatr, zataczając wokół niego coraz większe kręgi. W ten sposób sam teatr staje się historycznym źródłem. Ale to źródło o paradoksalnym charakterze – trzeba je najpierw samemu sobie stworzyć. Teatr nie jest bowiem dany, lecz zawsze i jedynie przedstawiany. Na podstawie autorskiego archiwum, arbitralnie ustanowionych kontekstów, światopoglądowych uwarunkowań i wytyczonego celu. Kluczowe dla tej historii jest zatem przedstawienie.

Ideą książek w serii Teatr publiczny. Przedstawienia – prezentujących historię polskiego teatru nowoczesnego – jest komplikowanie i utrudnianie jednoznaczności sądów. Wynika to z rozumienia teatru jako miejsca czynnej konfrontacji wizji, idei artystycznych, aspiracji społecznych, uwarunkowań ekonomicznych i instytucjonalnych. A skutkuje – przedstawianiem teatru w szerokim kontekście życia publicznego, decydującym o jego interpretacjach i tworzącym ramę historycznej narracji.

Każdy rozdział tych książek to wybrane przedstawienie teatralne i temat, wskazany z nadzieją, że wyłoni się z tego nie tylko możliwie rozległa historia teatru w danym okresie, ale także historia ówczesnego życia publicznego. Osnuta wokół tego, co zaskakujące, niedowartościowane, zapomniane, peryferyjne. Historia aspirująca do zmiany sposobu myślenia o teatrze polskim.

Książki powstały w ramach trzyletniego projektu multimedialnej historii teatru polskiego Teatr publiczny. Przedstawienia. 1765–2015 prowadzonego w Instytucie Teatralnym im. Zbigniewa Raszewskiego w Warszawie. Projekt realizowany był w pięciu cyklach wykładów – PRL, Dwudziestolecie, Oświecenie, Wiek XIX i Demokracja – prowadzonych w latach 2012–2015 przez Joannę Krakowską, Krystynę Duniec, Piotra Morawskiego, Ewę Partygę i Agnieszkę Wanicką.

 


piątek, 16 grudnia 2016

 

 

Od ponad roku w Państwowym Instytucie Wydawniczym trwają prace nad wydaniem kilkuset nieznanych i niepublikowanych wierszy Mirona Białoszewskiego. Polot nad niskimi sferami, czyli trzynasty tom Utworów zebranych, ukaże się najprawdopodobniej już pod koniec stycznia 2017 roku. 

 

 

 

 



Zupełnie nowy tom Utworów zebranych to obszerny zbiór wierszy rozproszonych i niepublikowanych z wczesnego i dojrzałego okresu twórczości poety – począwszy od  młodzieńczych tekstów pisanych podczas okupacji, poprzez utwory z czasów debiutu książkowego i późniejszych eksperymentów językowych, aż po nasycone żywiołem dziennikowości wiersze z lat sześćdziesiątych i początku siedemdziesiątych.

Teksty zamieszczone w zbiorze, z różnych powodów niewłączone przez autora do opublikowanych tomów, w znaczący sposób uzupełniają obraz jego twórczości. Najwcześniejsze są frapującym świadectwem poetyckiej drogi, jaką Białoszewski przeszedł przed swoim późnym debiutem. Późniejsze wzbogacają zakres tematyczny jego poezji o nowe wątki, wśród których na pierwszym miejscu wymienić należy wyrazisty wątek miłosny. Są także ciekawym literackim śladem istotnych momentów biografii Białoszewskiego.

 

W tomie znajdą się wszystkie znane inedita poetyckie i wiersze rozproszone pochodzące ze wspomnianego okresu, z wyjątkiem tekstów niedokończonych, szkiców i utworów, które autor definitywnie odrzucił (przekreślając je i opatrując komentarzem „niedobre”). Opublikowane zostaną w nim także przekłady poetyckie Białoszewskiego oraz dramaty: Kalejdoskop i Rozalie. Teksty pochodzą z różnych źródeł – ze zbiorów prywatnych, archiwów PIW-u oraz z Muzeum Literatury.

 

 


wtorek, 06 grudnia 2016

 

 

Był jednym z najważniejszych pisarzy i scenarzystów amerykańskich XX wieku. Zasłynął przede wszystkim jako autor "Śniadania u Tiffany’ego" i "Z zimną krwią". Obracał się w świecie kultowych postaci takich jak Andy Warhol, Audrey Hepburn, Frank Sinatra czy Marylin Monroe. Truman Capote, książka Geralda Clarke’a pisana przez 13 lat, powraca w słynnej serii PIW-u Biografie Sławnych Ludzi.

 

 Premiera 12 grudnia


Clarke zaczął pisać swoją książkę jeszcze za życia Capotego. Odbył z nim dziesiątki rozmów i przeprowadził kilkaset wywiadów z niemal wszystkimi ludźmi, którzy go znali. Ogromna wiedza o życiu pisarza podana została w fascynujący sposób poprzez fragmenty listów i rozmów, wspomnienia, anegdoty i plotki, relacje przyjaciół i wrogów. Czyta się jednym tchem.

 

 


Tytuł dostępny również w formie e-booka w formatach EPUB oraz MOBI.
niedziela, 04 grudnia 2016

 

 

Ponad 600 stron, najobszerniejszy oraz pierwszy w historii tom opowiadań i miniatur Franza Kafki w układzie chronologicznym.

Opowieści i przypowieści w e-booku już od 5 grudnia.

 

 

 


W książce znalazły się takie perły, jak Kolonia karna, Wyrok, Przemiana, Jama czy Budowa chińskiego muru, ale też mniej znane utwory, na czele z Troską ojca rodziny, Prometeuszem, Milczeniem syren, Prawdą o Sanczo Pansie.

Opowieści i przypowieści to obszerny wybór opowiadań, miniatur, przypowieści i aforyzmów Kafki. Granica między tymi rodzajami jest w jego twórczości nieostra, łączy je forma paraboli i tajemnica, otwierająca pole do różnorodnych interpretacji, przez co tak doniosłe jest to dzieło. Zwykło się chyba krótkie utwory autora Procesu stawiać niżej niż jego powieści. Niniejszy tom ma na celu przekonać, że niesłusznie. Zgromadzone utwory starano się ułożyć chronologicznie (mimo niemożliwości ustalenia dokładnych dat powstania wielu z nich), a więc choćby w przybliżeniu ukazać przebieg twórczości Kafki.


Tytuł dostępny w formie e-booka od 5 grudnia w formatach EPUB oraz MOBI.

Moją recenzję książki mieliście okazję poznać tutaj:


sobota, 03 grudnia 2016

 

 

 

Już w najbliższy poniedziałek, 5 grudnia w Księgarni Państwowego Instytutu Wydawniczego przy ul. Foksal 17 w Warszawie rozpocznie się Świąteczny Kiermasz Książek. To doskonała okazja, aby zrobić prezent najbliższym.

 

 


Podczas specjalnej przedświątecznej promocji legendarna oficyna obniży ceny wszystkich nowości wydawniczych aż o 40%.
Rabat obejmie takie tytuły jak niedawno wydana Centuria Giorgia Manganellego, nieznane listy Henryka Sienkiewicza, Opowieści i przypowieści Franza Kafki czy Opium Gézy Csátha. 
Wśród przecenionych tytułów nie zabraknie też Dzieł zebranych Witkacego i Utworów zebranych Mirona Białoszewskiego.
Kiermasz na Foksal to także dobra okazja do uzupełnienia kolekcji słynnych serii wydawniczych, które ukazują się już od kilkudziesięciu lat (Biblioteka Myśli Współczesnej, Rodowody Cywilizacji, Biografie Sławnych Ludzi). 

Wszystkiego przeczytanego! Świąteczny Kiermasz Książek PIW-u :)

5-8 grudnia 2016, Księgarnia Państwowego Instytutu Wydawniczego, ul. Foksal 17, Warszawa (wejście przez bramę, drzwi po lewej stronie). Płatność kartą i gotówką.

 

 

 

Już w najbliższy poniedziałek, 5 grudnia w Księgarni Państwowego Instytutu Wydawniczego przy ul. Foksal 17 w Warszawie rozpocznie się Świąteczny Kiermasz Książek. To doskonała okazja, aby zrobić prezent najbliższym.

 

 


Podczas specjalnej przedświątecznej promocji legendarna oficyna obniży ceny wszystkich nowości wydawniczych aż o 40%.
Rabat obejmie takie tytuły jak niedawno wydana Centuria Giorgia Manganellego, nieznane listy Henryka Sienkiewicza, Opowieści i przypowieści Franza Kafki czy Opium Gézy Csátha. 
Wśród przecenionych tytułów nie zabraknie też Dzieł zebranych Witkacego i Utworów zebranych Mirona Białoszewskiego.
Kiermasz na Foksal to także dobra okazja do uzupełnienia kolekcji słynnych serii wydawniczych, które ukazują się już od kilkudziesięciu lat (Biblioteka Myśli Współczesnej, Rodowody Cywilizacji, Biografie Sławnych Ludzi). 

Wszystkiego przeczytanego! Świąteczny Kiermasz Książek PIW-u :)

5-8 grudnia 2016, Księgarnia Państwowego Instytutu Wydawniczego, ul. Foksal 17, Warszawa (wejście przez bramę, drzwi po lewej stronie). Płatność kartą i gotówką.
czwartek, 01 grudnia 2016

 

 

"Żywoty urojone i inne prozy" tom gromadzący cztery książki wybitnego francuskiego prozaika Marcela Schwoba w najpiękniejszych, klasycznych już przekładach Wincentego Korab-Brzozowskiego, Bronisławy Ostrowskiej, Zenona Przesmyckiego i Leona Schillera.

 

 

 

W księgarniach od 9 grudnia.

 

 

Schwob: poeta piszący prozą, badacz kultury wrogi dyscyplinie nauki, impresjonista z najcieńszym pędzelkiem, wielbiciel wszystkiego, co niepojęte, dwuznaczne, zatrute i pierwotne. Kolekcjoner szaleńców, pożądliwców, psychoz zbiorowych, zbrodniarzy, nieudaczników, pechowców. Wielbiciel tajemniczych dziewczynek, czarownic i piratów. Znawca życia szumowin i kontrkultury wszystkich epok. Twórca formy piorunująco zwięzłej, zawieszonej między esejem, nowelą, biografią i mistyfikacją. Pisarz dla wtajemniczonych sprzed wieku, fascynujący Młodą Polskę i tłumaczony przez najlepszych, dziś znów odkryty we Francji i na świecie. Awangardzista sprzed awangardy. Prekursor. Mistrz.

Z jego twórczości czerpali Jorge Luis Borges, Jerzy Stempowski czy Roberto Bolaño. W tomie wydanym przez PIW znajdą się przede wszystkim Żywoty urojone, wspaniałe krótkie prozy, korowód postaci zawieszonych między istnieniem a nieistnieniem, o których wiadomo niewiele lub zgoła nic, wyrzutków społecznych, morderców i piratów, księżniczkę indiańską Pocahontas, półboga Empedoklesa, podpalacza Herostratesa, poetę Lukrecjusza. Ich widmowe losy ubrane w płaszcz fikcji mówią nam o naturze ludzkiej więcej niż niejedna biografia.


Więcej informacji o książce na stronie PIW-u: 
czwartek, 24 listopada 2016

 

 

James Schuyler zaliczany jest – obok Johna Ashbery’ego, Franka O’Hary i Kennetha Kocha – do najważniejszych poetów szkoły nowojorskiej. Schuyler był zafascynowany dziecięcą wrażliwością, a zwłaszcza sposobem, w jaki dzieci naśladują i zniekształcają język dorosłych. Językowa mimikra to główny temat ironicznej, pełnej humoru powieści „Alfred i Ginewra” (książkowy debiut Schuylera), która w październiku tego roku ukazała się nakładem Państwowego Instytutu Wydawniczego.

 

 

 

 


W najbliższy poniedziałek, 28 listopada o godz. 18.00, w warszawskiej Księgarni MDM odbędzie się spotkanie wokół „Alfreda i Ginewry”. W rozmowie o debiutanckiej powieści Schuylera wezmą udział Marcin Szuster (autor przekładu „Alfreda i Ginewry”, na co dzień związany z „Literaturą na Świecie”) oraz dr Mikołaj Wiśniewski (wykładowca w Instytucie Anglistyki na Uniwersytecie SWPS). Rozmowę poprowadzi Natalia Malek (poetka, recenzentka, kuratorka wydarzeń literackich).

 

Wstęp wolny. Zapraszamy!


 
Spotkanie z autorem przekładu „Alfreda i Ginewry” Schuylera

28 listopada 2016, godz. 18.00, Księgarnia MDM, ul. Koszykowa 34/50, Warszawa. 

Podczas spotkania możliwość zakupu książki z 15% rabatem.

 

 


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7
O autorze
ministat liczniki.org
Blogi o literaturze genis.pl Blogi o literaturze genis.pl Recenzje Agi Blogi