Blog o dobrej literaturze, poezji, o miłości do słowa pisanego

Nowości Wydawnictwa Psychoskok

wtorek, 20 września 2016

 

 

 

Październikowe zapowiedzi Wydawnictwa Psychoskok prezentują się obiecująco. Na długie jesienno-zimowe wieczory przygotowaliśmy dla naszych czytelników nowe, atrakcyjne tytuły. Każdy znajdzie coś dla siebie. Życzymy przyjemnej lektury.



SIĘGAJĄC MARZEŃ

Maja Chmiel

 

 

Data premiery: 26.09.2016

Kategoria: Powieść obyczajowa, literatura kobieca

Oprawa: MK/TW

 

Opis

Sięgając marzeń” to debiutancka powieść Mai Chmiel. Napisana z pewną dozą humoru, aczkolwiek poruszająca ważne aspekty życia. Pełna błyskotliwych dialogów, nieoczekiwanych zwrotów akcji i do końca trzymająca czytelnika w napięciu. Książka przedstawia trzy przyjaciółki, których drogi połączyły się, jeszcze w czasach licealnych. Nierozłączne, mimo iż każda z nich na różnym etapie życia. Wciąż poszukujące, pragnące spełnić swoje marzenia, choć nie do końca przygotowane na to, co je czeka. Tola i Ewa wyruszają w pełną przygód podróż z Izą, która próbuje odnaleźć swoją biologiczną matkę. Dziewczyna nie jest jednak pewna, czy jest gotowa na poznanie prawdy. Perypetie bohaterek, uwikłanych w problemy szarej codzienności oraz pojawienie się na horyzoncie mężczyzn, owocuje w szereg niedomówień i zabawnych sytuacji – momentami niezręcznych.

 

 

PODRÓŻ NA OPERIONA

Aneta Skarżyński

 

 

 

Data premiery: 14.10.2016

Kategoria: Powieść przygodowa

 

Opis:

Powieść przeznaczona jest dla wszystkich amatorów dobrej literatury z dreszczykiem w tle. Cała książka przesycona sensacjami, aferami, zakulisowymi tajemnicami – nierzadko o kryminalnym lub erotycznym zabarwieniu – przenosi nas w świat teatru operowego. Pisarka ukazuje perypetie ekscentryków, dziwaków i niezdiagnozowanych fenomenów muzycznych na przestrzeni kilku wieków. Ich przygody sprawiają, że czytelnik w geniuszu dostrzega również normalnego człowieka. Bo przecież mimo upływu stuleci uczucia i ludzkiego pragnienia, dążenia i zachowania wciąż dla każdego pozostają niezmienne. I o to właśnie chodzi, aby ujrzeć nie tylko wyidealizowanych artystów, a zwykłych śmiertelników! W tej powieści teatr zdejmuje napudrowane peruki, koturny, pióra, woale, krynoliny, maski i obnaża swe prawdziwe oblicze, czasem bardzo zabawne. Niewątpliwym atutem nowej pozycji są ilustracje z gatunku realizmu magicznego, wykonane również przez Anetę Skarżyński.

 

 

OPROWADZAM CISZĘ

Alicja Masłowska - Burnos

 

 

 

Data premiery: 10.10.2016

Kategoria: Powieść obyczajowa, romans

 

OPIS:

Powieść „Odprowadzam ciszę” Alicji Masłowskiej-Burnos jest zapowiadaną kontynuacją historii Mai Karewicz i Adama Starskiego, których poznaliśmy w debiutanckiej książce tej autorki „Nie wchodź w moją ciszę”. Miłość, namiętność, intryga, próba popełnienia morderstwa, smutek, radość, nadzieja, nowe życie… Naprawdę, dużo się dzieje w tej części, która nosi w sobie cechy literatury sensacyjnej, psychologicznej, kryminału i romansu. Nie brakuje w niej także „aksamitnej” erotyki. Poznajemy w niej dalsze losy Mai i Adama pełne gwałtownych i czasami dramatycznych zwrotów. Czy Mai i Adamowi uda się utrzymać związek? Czy Maja będzie potrafiła rozprawić się z bolesną przeszłością i otworzyć się na przyszłość? Odpowiedzi znajdują się na stronach książki. Ale jak całkowicie zakończy się historia głównych bohaterów poczekajmy na część trzecią...

 

 

ZESPÓŁ DOWNA...

Maja Chmiel

 

 

Data premiery: 26.09.2016

Kategoria: Literatura obyczajowa, literatura faktu

Oprawa: MK

 

OPIS:

Maja Chmiel, matka chłopca dotkniętego zespołem Downa, w swej książce snuje opowieść, jak już sugeruje to sam tytuł, o życiu i jego zawirowaniach związanych z pojawieniem się na świecie jej syna, który urodził się z zespołem Downa. Przemierzając kolejne strony książki, dowiadujemy się, jak zmieniało się życie autorki po tym, jak została matką Pawła. W jej słowach odnajdziemy trochę żalu, trochę rozgoryczenia, nie braknie też rozczarowania tymi, którzy nie potrafili obcować z innością chłopca. Spośród tych uczuć przebija jednak ogromna miłość matki do dziecka, miłość, która – posługując się słowami autorki: „wszystko wynagrodzi, każdy ból dziecka i jego cierpienie”. „To książka człowieka, który tak wiele chciałby powiedzieć tym ludziom, pokazać, że „inność” też ma uczucia”.

 

 

RISE

TAM GDZIE ŚMIERĆ MA SOWIE OCZY

Jolanta Maria Kaleta

 

 

 

Data premiery: 30.09.2016

Kategoria: Powieść historyczno - kryminalna

Oprawa: MK

 

OPIS:

Riese – to kryptonim największego projektu górniczo - budowlanego realizowanego przez III Rzeszę w latach 1943-1945 w Górach Sowich na Dolnym Śląsku. Cel jego budowy do dziś nie został jednoznacznie wyjaśniony.

Jesień 1946 roku. Do Głuszycy, niewielkiej miejscowości w Górach Sowich, z tajną misją przybywa zagadkowy mężczyzna. Przedmiotem jego zainteresowania są sztolnie wykute we wnętrzu gór. Poczynania mężczyzny bacznie obserwuje UB i NKWD.

Wiosna 1992 roku. W ręce sędzi Laury Szeligi wpadają dokumenty, z których wynika, że jej zmarły ojciec nie był tym, za kogo ona go uważała. Usiłując dojść prawdy, przekona się, że tajemnica skrywana przez Riese nadal rzuca złowrogi cień, wciąż budzi emocje i popycha ludzi do zbrodni.

W powieści odnajdziemy także dalsze losy bohaterów „W cieniu Olbrzyma” – debiutu literackiego autorki.

 

 

ŻYWY POKARM

TWOIM KLUCZEM DO ZDROWIA

Część 2

Adam Kulpaczyński

 

 

 

 

Data premiery: 03.10.2016

Kategoria: Poradnik

Oprawa: MK

 

OPIS:

Z natury rzeczy nikt nie lubi być kierowany lub popychany jakimiś ciągłymi uwagami np.; jedz tylko to, a tego nie jedz itd.!Każdy musi sam z własnej woli podjąć decyzję w oparciu oto, co wie na dany temat oraz w oparciu o to, ile z tego trafiło do jego przekonania.

Oczywiście, że jakość zdrowia w dużej mierze zależy od rodzaju spożytego pokarmu, to jednak samo zdrowie nie zaczyna się w układzie pokarmowym, ale przede wszystkim w Twoim umyśle, czyli w Twojej świadomości.

To też każda podjęta decyzja w tym aspekcie, powinna być kierowana i kontrolowana przez Twój intelekt, a nie przez jakąś chwilową konieczność zapotrzebowania emocjonalnego, jakim jest zazwyczaj Twój apetyt lub smak.

Zapraszam Cię tym razem na wycieczkę wewnętrzną, aby się bliżej przyjrzeć co niektórym organom wewnętrznym i ich wzajemnym połączeniom oraz ich współpracy, zarówno z punktu widzenia pokarmu żywego jak i martwego.

Postaramy się to czynić w takim wymiarze, na jaki pozwolą nam nasze laickie możliwości i kompetencje, żeby chociaż w małym zakresie wniknąć w ten bardzo ciekawy i ciągle dalej tajemniczy świat własnej egzystencji.

Jeżeli tych parę uwag nie wywołało u Ciebie uczucia, że ktoś Cię do czegoś popycha lub proponuje zbyt wiele naraz, to nie pozostaje mi nic innego jak tylko ponownie życzyć Ci przyjemnej i zdrowej lektury, drugiej części tego zagadnienia! Autor - Adam Kulpaczyński

 

 

UCIEC OD SIEBIE, CZYLI ONI I DŹEJ

Jolanta Nasiłowska

 

 

 

 

Data premiery: 18.10.2016

Kategoria: Powieść

Oprawa: MK

 

OPIS:

Kontynuacja przygód Emmy Dżej Blum, bohaterki pierwszej książki Jolanty Nasiłowskiej pt. "Ja, Oni i Dżej". Zdaje się, że Emma zdołała okiełznać swą drugą, żądną wrażeń osobowość i rozpoczyna spokojne, szczęśliwe życie, ale czy Dżej odeszła na zawsze, czy jedynie czeka, by zdominować ponownie jej „ja”…

Spokojna, zakompleksiona Emma wielokrotnie popadała w tarapaty, gdy jej druga osobowość, spontaniczna i żądna wrażeń Dżej przejmowała kontrolę nad życiem. Zdaje się jednak, że wszystko co najgorsze już za nią, ponieważ obecnie prowadzi szczęśliwe, całkiem zwyczajne życie u boku ukochanego Normana w pięknej Barcelonie.

Słoneczna Hiszpania to wymarzone miejsce dla zakochanych, ale tym dwojgu nie będzie dane zbyt długo cieszyć się sobą. Emma na lekcjach hiszpańskiego pozna ponętnego Bernarda, a Norman otrzyma list od kobiety, która podobnież jest jego byłą żona, z którą łączy go ich wspólne dziecko.

Koniec szczęścia zdaje się bardzo bliski ponieważ Norman wraca do Polski, zrozpaczona Emma pozwala pocieszyć się Bernardowi i ląduje z nim w łóżku, a do życia budzi się Dżej…

 

 

CYKL

Monika Jagodzińska

 

 

 

Data premiery: 13.10.2016

Kategoria: Powieść

Oprawa: MK

 

 

OPIS:

Wraz z nowym rokiem na Ziemię zstępują zastępy anielskie, mające okrągły rok by dowieść, że zasługują na miano Aniołów Stróżów. Chodzą po Ziemi, przyglądają się ludziom, obcują z nimi, czerpiąc jednocześnie energię z ich uśmiechu, radości, by potem móc ją wykorzystać, gdy przyjdzie potrzeba ich pomocy, co stanowi nieodłączną część ich misji; czasem tylko byciem, czasem działaniem poprzez inne osoby, tak by człowiek nie był sam.

 

JEROZOLIMA MIASTO BOGA

Ewelina Rubinstein

 

 

 

Data premiery: 20.10.2016

Kategoria: Poradnik

Oprawa: MK

 

 

OPIS:

Jerozolima. Miasto Boga" nie jest zwykłym przewodnikiem, który z łatwością spotkamy we wszystkich większych księgarniach. To książka łącząca ze sobą elementy reportażu, wywiadu, dokumentu. Opatrzona znakomitymi zdjęciami przenosi nas do stolicy Izraela, w którym świat arabski miesza się z żydowskim, a żydowski z chrześcijańskim. Poznając „Jerozolimę. Miasto Boga" dowiemy się m.in. dlaczego Żydzi przestrzegają koszerności, dlaczego religijne Żydówki golą głowy, jakimi samochodami jeżdżą Izraelczycy, jak przyrządzić smaczną szakszukę, czym jest mezuza, po czym poznać żonatego Żyda, ile wydamy na żywności, jeśli przez jakiś czas zamieszkamy w Jerozolimie? Książka porusza także wiele kontrowersyjnych tematów jak: homoseksualizm czy prostytucja. „Jerozolima. Miasto Boga" obala również stereotypy i pokazuje, jak różne i nieprzewidywalne potrafi być życie w Izraelu.

 

 

Premier szukaj na ebooki123.pl oraz na tylkorelaks.pl


 

Powyższe materiały prasowe zostały nadesłane przez Wydawnictwo Psychoskok.

środa, 31 sierpnia 2016

 

 

 

DATA PREMIERY: 15.09.2016

KATEGORIA: Poradnik dla chorych

ILOŚĆ STRON: 134

 

Poradnik „Jak leczyć osteoporozę” przedstawia najnowsze zasady postępowania i leczenia tej choroby. Zawiera on bardzo ciekawe i użyteczne informacje, przydatne zarówno dla chorych oraz członków ich rodzin i zapewne także dla lekarzy rodzinnych i specjalistów z innych dziedzin medycyny. Publikacja napisana jest prostym językiem, w sposób przejrzysty, bez zbędnej filozofii i trudnych medycznych terminów. Umożliwia chorym szybkie zorientowanie się w zasadach leczenia i czy nie powinni skorygować terapii, aby wykorzystać wszelkie możliwości zahamowania choroby i osiągnięcia sukcesu jakim jest jej wyleczenie. Autor podkreśla, wbrew obiegowym opiniom, że osteoporoza jest chorobą całkowicie uleczalną.

 

 

 

DATA PREMIERY: 15.09.2016

KATEGORIA: Literatura faktu

ILOŚĆ STRON: 204

 

Przejęcie władzy na Kubie przez Raúla Castro w 2008 roku to bez wątpienia moment przełomowy, albowiem zakończył się pewien etap, a zarazem rozpoczął nowy w historii karaibskiej wyspy. Czy jednak w rzeczywistości brat el Comandante przyczyni się do mpolepszenia życia mieszkańców Kuby? Książka stanowi analizę tego, co zmieniło się na przełomie lat 2008 – 2015 na Kubie w dziedzinie praw człowieka oraz jak postrzegają te zmiany obywatele. Książka bazuje na wywiadach, rozmowach z Kubańczykami oraz raportach pozarządowych organizacji broniących prawa człowieka. Opiera się również na artykułach, reportażach pojawiających się w prasie kubańskoamerykańskiej, a także na statystykach oraz dokumentach takich jak konstytucja kubańska i Powszechna Deklaracja Praw Człowieka.

 

 

DATA PREMIERY: 19.09.2016

KATEGORIA: Poezja

ILOŚĆ STRON: 78

 


Poezja współczesna. „Wiersze, które chodzą parami” – w jednym tomiku dwa odmienne typy poetyckiej dykcji – miniatury i korespondujące z nimi wiersze pisane szeroką frazą. Liryczna wędrówka podążająca tropami współczesnej kultury w poszukiwaniu sensu życia i śmierci, miłości i samotności, przemijających ludzkich doświadczeń i transcendencji. Zbiór finezyjnych erotyków – zmysłowych i zarazem intelektualnych – pełen inteligentnych fabularyzacji i celnych puent.

 

 

DATA PREMIERY: 26.09.2016

KATEGORIA: Powieść obyczajowa

ILOŚĆ STRON: 232

 

W powieści „Okruchy życia” śledzimy życie Piotra Ruczaja od dzieciństwa przez czasy średniej szkoły i studiów do dorosłego życia. Czytelnik uczestniczy w sukcesach i porażkach bohatera, jest świadkiem jego zmagań z nierzadko dramatycznymi sytuacjami, jakimi zaskakuje go życie. Piotr jest synem cenionego lecz przedwcześnie zmarłego lekarza. Sam, po wielu perypetiach, też kończy medycynę i dzięki swojej ambicji, pracowitości oraz uczciwości zyskuje szacunek wśród pacjentów, a także w swoim środowisku. W trudnych momentach życia, na jego drodze stają ludzie, którzy go wspierają i wskazują kierunek, w którym powinien podążać. Życia nie da się przejść bezboleśnie, więc i Piotra spotykają traumatyczne wydarzenia... Autor umieszcza swoją historię w PRLowskiej rzeczywistości. Jest ona jednak tylko subtelnym tłem, z którego rzadko przebijają się aluzje do ówczesnej sytuacji politycznej. Bo nie polityka jest bohaterką tej książki, lecz człowiek. Człowiek, który nieustannie jest w drodze, próbując odkryć prawdę o sobie i otaczającym go świecie.

 

 

DATA PREMIERY: 30.09.2016

KATEGORIA: Thriller psychologiczny

ILOŚĆ STRON: 376

 


Jest to thriller psychologiczny z zaskakującym zakończeniem, równie specyficzny, jak jego bohaterka. Dla Izy, słynnej diwy operowej, na pozór nic i nikt się nie liczy się poza karierą. Rezygnuje z małżeństwa i posiadania dziecka, łamie serca uwielbiających ją mężczyzn. Jednak w końcu zagląda jej w oczy widmo samotności, kiedy aktualny kochanek znajduje przystań w ramionach młodszej śpiewaczki, która namawia go do zatrucia Izy amfetaminą, bo pragnie ją zastąpić nie tylko w łóżku, lecz również na scenie. Iza traci głos i halucynuje diabła z opery „Faust”, w której gra rolę Małgorzaty. Szatan składa jej propozycję odzyskania głosu w zamian za pozbycie się hamulców moralnych, tkwiących w głębi jej duszy, w gruncie rzeczy szlachetnej i spragnionej miłości.

 

Zapraszamy do sklepu, w którym niektóre w/w tytuły można już zarezerwować, a wysyłka nastąpi w dniu premiery.

Wszystkie pozycje już wkrótce dostępne będą w sklepie internetowym http://tylkorelaks.pl

 

 

Opublikowane materiały są materiałami nadesłanymi przez Wydawnictwo Psychoskok

 

 

Tak Kochani, już zbliża się jesień. Ale to doskonała okazja do rozpoczęcia jej od dość bogatej oferty książkowej wydawnictwa Psychoskok. Jak grzyby po deszczu, „rosną” premiery!!! Myślę, że każdy znajdzie spośród nich prawdziwą perełkę na długie jesienne wieczory. Zapoznajcie się z nimi już teraz!

 

 

DATA PREMIERY: 09.09.2016

KATEGORIA: Poradnik

ILOŚĆ STRON: 55

 

Książka zawiera zbiór praktycznych i konkretnych porad, które ułatwiają zmierzenie się z problemami wszelakiej maści. Autor, bazując na doświadczeniach i obserwacjach, daje możliwość spojrzenia na temat z zupełnie innego – świadomego punktu wiedzenia, dzięki któremu nawet te najbardziej skomplikowane i trudne problemy stają się łatwiejsze. Prosta budowa rozdziałów gwarantuje, że każdy czytelnik znajdzie analogię do swojego życia i w łatwy, przejrzysty sposób ujrzy istotę trapiącego go dylematu.

 

 

DATA PREMIERY: 09.09.2016

KATEGORIA: Powieść erotyczna

ILOŚĆ STRON: 226

 

Jest to historia o kobiecie, która postanowiła całkowicie odmienić swoje życie. Nie spodziewała się jednak, że przeżyje życiową rewolucję. Gdy przez przypadek spotyka swoje przyjaciółki z dzieciństwa wszystko się zmienia. Zakochuje się z wzajemnością w bracie jednej z nich. Dzięki temu czuje, że narodziła się na nowo, jest szczęśliwa jak nigdy dotąd. Dzieją się rzeczy, których nigdy by się nie spodziewała. Cudowna przyjaźń, jeszcze lepsza miłość i seks. Nic więcej do szczęścia jej nie jest potrzebne.

 

 

DATA PREMIERY: 10.09.2016

KATEGORIA: Powieść psychologiczno-obyczajowa

ILOŚĆ STRON: 276

 

To powieść psychologicznoduchowa, prezentująca dynamiczny obraz ludzkich doświadczeń, w tym także tych marginalnych, z pogranicza życia i śmierci oraz kalectwa i medycznego wykluczenia z rutynowej codzienności. Bohaterami są Bronisław i Marta, ludzie z pozoru bardzo różniący się od siebie i nie posiadający wspólnych płaszczyzn i doświadczeń, lecz jak się okaże, nie wszystko można zaplanować. Spotykają się w przedziale pociągu, gdzie jako pasażerowie zaczynają niby luźną, towarzyską pogawędkę, która jednak stała się preludium do ich dalszych losów, a jednocześnie treści powieści. Kalendarz wydarzeń ulokowany jest we współczesności. Zasadnicza fabuła umiejscowiona jest w roku 2014, jednak bohaterzy w swoich wspomnieniach wracają pamięcią do własnych biografii, a szczególne epizody z nich wyciągnięte potrafią zaskakiwać, wzruszać, wzbudzać podziw, a nawet uczyć głębszych postaw humanistycznych.

 

 

DATA PREMIERY: 15.09.2016

KATEGORIA: Powieść obyczajowa, erotyczna

ILOŚĆ STRON: 287

 

Izabella na oko wiedzie szczęśliwe życie. Małżeństwo z mężczyzną, którego "kocha". Tworzą idealną rodzinę, jednak brakuje im dziecka. Pieniędzy im nie brakuje i mogą mieć wszystko, czego chcą. Jednak pewnego wieczoru, coś się zmienia. Wincent nakrywa Tomka, męża Belli w dwuznacznej i dość jasnej sytuacji. Mimo wszystko zaciska pięści i nie wyjawia tego, co zobaczył. Jednak w głowie układa plan. Plan, który pozwoli zbliżyć się do niej. Ponownie. Plan, który może zniszczyć ich raz na zawsze, lub może uratować to, co może nie do końca jest stracone? Ma jeden cel: zyskać na nowo jej zaufanie i może miłość. Jednak czy mu się uda? Czy kobieta mimo przeszłości, która bolała wybaczy mu i sprawi, że będą żyć długo i szczęśliwie? A może przypieczętuje swój i jego los żyjąc osobno?

 

 

DATA PREMIERY: 15.09.2016 

KATEGORIA: Powieść obyczajowa

ILOŚĆ STRON: 157

 

Poruszająca historia napisana w formie pamiętnika. Jest oparta na faktach. Fabułę nakreśliło tu samo życie, a na główną bohaterkę wybrało właśnie autorkę. Opisuje jej losy od dnia ślubu z mężem, tyranem. To budzący emocje obraz walki o siebie i swoją godność. Tytuł nawiązuje do pracy podjętej przez nękaną kobietę, która, aby zarobić na siebie i dzieci, postanawia zostać służącą. Pracuje w domach w Warszawie i okolicach. Każdy dom to inna historia. Co się działo w każdym z nich? Jak ciężka jest praca pomocy domowej? Jak znieść towarzyszące jej upokorzenia? ,,Służąca” to książka o brutalności, poniżeniu, ciężkiej pracy, ale także o wychodzeniu na prostą. Składają się na to, między innymi, rozprawy sądowe z byłym mężem, trwające aż siedem lat. Szerokie retrospekcje: powrót do dzieciństwa, domu rodzinnego i życia na wsi pięćdziesiąt lat temu są dopełnieniem obrazu życia autorki i tworzą tym samym jej bogaty portret psychologiczny.

 

 

Wyżej zamieszczone materiały są materiałami prasowymi, nadesłanymi przez wydawnictwo Psychoskok.

poniedziałek, 06 czerwca 2016

 

 

 

Już niedługo okres wakacji. Brak pomysłu na ich spędzanie? Proponujemy Wam ciekawe książki do czytania podczas np. wypoczynku nad morzem. Zabierzcie je z sobą!!!

"Czytanie książki jest, (…) jak podróż po świecie drugiego człowieka. Jeżeli książka jest dobra, czytelnik czuje się w niej jak u siebie, a jednocześnie intryguje go, co mu się tam przydarzy, co znajdzie za następnym zakrętem." - Jonathan Carroll.

 


Na głowie stanęło” – Michał Krupa

 

 

Autor: Krupa Michał | Liczba stron: 168 | Okładka: miękka | ISBN: 978-83-7900-532-1| EAN: 9788379005321 |Premiera: 01.06.2016

Na głowie stanęło” to komedia obyczajowo - sensacyjna autorstwa Michała Krupy. Tym razem autor, który potrafi doskonale łączyć przerysowaną brutalność z czarnym humorem, przekona nas, że niektóre wyzwania warto podjąć.

Ryszard, główny bohater książki jest przeciętnym, niepozornym obywatelem. Praca na stanowisku wklepywacza danych do komputera jest nużąca, mało atrakcyjna i totalnie nudna, ale pozwala cieszyć się poczuciem bezpieczeństwa i stabilizacji. Zdaje się, że Ryszardowi, który mieszka na jednym z wielu osiedli wybudowanych w latach rozkwitu socjalizmu w Polsce nic więcej do szczęścia nie potrzeba. Czy warto więc zmieniać cokolwiek w przewidywalnej i wygodnej choć skrajnie nudnej codzienności?

Najprawdopodobniej Ryszard niczego nie zmieniałby w swym życiu, ale pojawiają się niespodziewane okoliczności. Na osiedlu zaczyna grasować wandal, który nocami maluje mieszkańcom samochody. Wykrycie sprawcy, nazwanego „Malarzem” staje się zadaniem najwyższej wagi, dlatego mieszkańcy blokowiska decydują się podjąć działanie.

Wspólna sprawa łączy i motywuje do podejmowania wyzwań, które odmienią życie wszystkich…

 

 

Manipulacja – Julia Buzdygan

Autor: Julia Buzdygan | Liczba stron: 208 | Okładka: miękka | ISBN: 978-83-7900-555-0| EAN: 9788379005550 |Premiera: 17.06.2016

 

Julia Buzdygan, autorka powieści „Manipulacja”, zaprasza nas na wycieczkę psychologiczną i duchową po świecie fantazyjnym. Kilkoro bohaterów powieści na skutek nagle pojawiających się dziwnych okoliczności zostaje przeniesionych do alternatywnych rzeczywistości, w których przeróżne scenerie, wydarzenia i koszmarne postaci aranżowane są przez ich własne zalęknione wyobrażenia oraz dominujące reakcje lękowe. Utwór został napisany tak zwanym językiem codziennym, bez nadmiernej ornamentyki czy sztucznej podniosłości, co pozwala na łatwe i szybkie rozumienie przewijających i przenikających się fikcyjnych rzeczywistości.


Dla naświetlenia talentu autorki, która w formie beletrystycznej przybliża czytelnikowi zakamarki ludzkich dusz, przyjrzyjmy się krótkiemu fragmentowi książki: „Tony, Cecilia i Suzanne to były złe duchy, koszmary, potwory… Odeszli na zawsze, pokonaliście ich. Ale to nie koniec. Każda osoba, która zmarła w domu, bądź w mieście, jest przeklęta. Właściwie to ich dusze. Każda z tych dusz błąka się po świecie, szukając pomocy, sposobu, by móc spokojnie odejść. Są niebezpieczne, nie panują nad sobą. Każdy kolejny dzień udręki robi z nich przerażające potwory.”

 

 

Erazmus – Bóg seksu i miłości – Anna Forestern


Autor: Anna Forestern| Okładka: miękka| ISBN: 978-83-7900-541-3 | EAN: 9788379005413 |Premiera: 02.06.2016

Kilka drinków i piw dodały mi odwagi. Podeszłam do niego. Był bardzo zdziwiony, a jego koledzy bardzo ciekawi, jaka będzie reakcja. Wypiłam mu drinka, po czym zapytał czy nadal mam chłopaka. Oczywiście odpowiedziałam przecząco i nagle poczułam jego język na moich ustach. Mmmm smakuje wyśmienicie, nie mogę uwierzyć, że robię to tutaj i teraz z nim! Dobra Anka, spokojnie, obudź się! Magda ma klucz! Spojrzałam na Madzię, a ona powiedziała, że idzie do domu, po czym Alvaro zaproponował nam, żebyśmy pojechali do klubu „Playa”, który znajdował się niedaleko naszego domu. Mimo tego Magda się nie zgodziła, a ja stwierdziłam, że pójdę. W końcu zawsze tego chciałam! Jeszcze nie wiedziałam, jak wrócę, ale to w tym momencie nie było najważniejsze. Jak najszybciej poszliśmy do samochodu i sprawdziło się to, czego się obawiałam - bariera językowa. Jak się później okazało zwrot „Vamos a la playa” bardzo różni się od „Vamos al playa”. Dla mnie nie robiło to różnicy, bo myślałam, że Alvaro domyśli się, że idziemy do klubu o nazwie „playa”. Jednak w połowie drogi zorientowałam się, że nie jedziemy tam, gdzie mówiłam. Przez drogę się trochę dziwiłam, jak mnie pytał kilka razy czy jestem pewna, że jedziemy na plażę, ale potem pomyślałam, że miło z jego strony, jak chce mi pokazać kolejną plażę, której jeszcze nie widziałam. Dotarliśmy na miejsce, było strasznie zimno. Wyszliśmy z samochodu i nagle lunęło. Wiało tak bardzo, że nie byliśmy w stanie wrócić do samochodu. Przytulił mnie tak mocno, jak tylko mógł, a ja mimo, że był dla mnie obcy czułam się naprawdę bezpiecznie. Zdołaliśmy schować się w aucie i zaczęło się…

 

W poszukiwaniu źródła - korzenie cywilizacji na Ziemi – Łukasz Kulak

 

Autor: Łukasz Kulak | Liczba stron: 316 | Okładka: miękka | ISBN: 978-83-7900-547-5| EAN: 9788379005475|Premiera: 13.06.2016

 

Książka „W poszukiwaniu źródła - korzenie cywilizacji na Ziemi”, poświęcona jest najstarszym, zaawansowanym kulturom na naszej planecie.

Oficjalne teorie naukowe wskazują, że wyrafinowane cywilizacje powstały w okresie historycznym, jednak według licznych źródeł najbardziej rozwinięte cywilizacje datować należy na czasy prehistoryczne. W książce opisane zostały cztery cywilizacje, z których trzy rozwijały się i zakończyły swoje losy w prehistorii, a jedna miała swoją kontynuację przed kilkoma tysiącami lat. W pierwszej kolejności autor bardzo szczegółowo scharakteryzował dwa ośrodki kulturowe: Atlantydę i Mu- zlokalizowane odpowiednio na zaginionych dzisiaj lądach na Atlantyku i Pacyfiku. Zajął się także cywilizacją pochodzącą z terenów dzisiejszej Turcji. Ostatnią cywilizacją opisywaną na kartach książki jest kultura starożytnego Egiptu. Poszukiwania autora dowodzą, że kultura ta, faktycznie istniała w okresie historycznym, lecz największy rozwój zanotowała w prehistorii.

 

Pani Nela z Saskiej Kępy – Małgorzata Mossakowska-Górnikowska

Autor: Małgorzata Mossakowska-Górnikowska | Liczba stron: 212 | Okładka: miękka | ISBN: 978-83-7900-582-6 | EAN: 9788379005826|Premiera: 30.06.2016


 

To historia oparta na prawdziwym życiorysie. Większość bohaterów to postacie autentyczne. Lekko opowiedziane skrawki z życia, w tle dawna Warszawa: od czasów przedwojennych, poprzez okres okupacji i lata powojenne ze szczególnym uwzględnieniem jej peryferyjnej wówczas dzielnicy - Saskiej Kępy.

Brat Neli, Władysław Bieńkowski, był znanym socjalistą i działaczem politycznym. W rządzie Gomułki pełnił funkcję ministra oświaty. Za sprawą Flory – pisarki i poetki, przyszłej żony Władysława, Nela otarła się o świat przedwojennych, warszawskich literatów. O jej rękę zabiegał poeta Lucjan Szenwald, jednak jej serce skradł warszawski inżynier Stanisław, za którego wyszła za mąż. Zamieszkali na Saskiej Kępie. Mąż okazał się lekkoduchem, kobieciarzem i hazardzistą. Życie z nim dostarczyło jej wielu wyzwań.

 

Odzyskane szczęście. Wolność od bagażu z dzieciństwa – Wojciech Gębura

Autor: Wojciech Gębura | Liczba stron: 133 | Okładka: miękka | ISBN: 978-83-7900-559-8 | EAN: 9788379005598|Premiera: 23.06.2016

Wiele osób dorastających w rodzinach dysfunkcyjnych nie potrafi wyrwać się z zaszczepionego toksycznego modelu, stając się więźniem własnej przeszłości. Każdy z nas w czymś dorastał i nie mieliśmy wpływu na to, jak byliśmy kształtowani w dzieciństwie przez rodziców i najbliższe otoczenie. Zawsze jednak przychodzi ten moment, kiedy jako dorosły człowiek mamy możliwość i pełną władzę, by wziąć odpowiedzialność za naprawienie tego, co zostało w nas ukształtowane błędnie. Chociaż, jako dzieci nie ponosimy winy za to, w jakiej rodzinie przyszliśmy na świat, to wydostanie się z tej pułapki możliwe jest tylko dzięki prawdziwemu zaangażowaniu i wytrwałej pracy nad sobą. Konieczna jest rozwinięta świadomość i osobista decyzja – pragnienie przemiany własnego życia.

Książka ta stanowi kompleksowe narzędzie, które uświadamia i wyjaśnia takim osobom pewne zjawiska, które mają miejsce w ich rzeczywistości. Pokazuje, jak doświadczenie trudnego dzieciństwa buduje w nas system fałszywych schematów i przekonań. Co dzieje się z naszym poczuciem własnej wartości, podejściem do życia i ludzi, z na"szą wiarą w siebie i jak to wszystko w konsekwencji powoduje podświadome przyjęcie określonych wyobrażeń na temat tego, kim jesteśmy, na co zasługujemy, co jest możliwe, a co znajduje się całkowicie poza naszym zasięgiem. To z kolei przekłada się na rezultaty i rzeczywistość, której doświadczamy dzisiaj.



środa, 23 marca 2016

 

 

 

Zapowiedzi Wydawnictwa Psychoskok na kwiecień i maj 2016r.

 

 

Wiosenne premiery wydawnictwa Psychoskok

Wiosnę zaczynamy od mocnych tytułów, zapraszamy do zapoznania się z naszymi wiosennymi premierami. Pośród tych pozycji każdy znajdzie coś dla siebie.

O zmierzchu

Wiersze umieszczone w książce mówią o życiu codziennym o jego trudach i radościach a nawet rozpaczy. Autorka opisała w nich odrobinę swojego życia i tego co zaobserwowała u innych. W niektórych wierszach autorka oddaje hołd dręczonym ludziom, a o których nie zawsze chce się pamiętać. W niektórych wierszach zauważyć można ból fizyczny i psychiczny. Takie wyładowanie się jak twierdzi autorka powoduje wielka ulgę i działa jak lek przeciwbólowy.

 

Tytuł: O zmierzchu|Autorzy: Barbara Wrzesińska Liczba stron: 160|Okładka: miękka|ISBN: 978-83-7900-538-3|Premiera: 19.05.2016

 

 

Awanturnicy

 

Akcja książki rozpoczyna się w Gdańsku, w 1647. Szkutnik – Marcin Seradzki traci pracę a bliska mu osoba – wuj Henryk umiera. Marcin załamuje się. Jego los odmienia się kiedy na drodze spotyka, Kurlandzkiego księcia Jakuba Kettlera, który proponuje mu pracę w Kurlandzkich stoczniach. Zabiera on Marcina w podróż po Rzeczypospolitej. Bohaterowie zaprzyjaźniają się w drodze, a Marcin uczy się wielu nowych rzeczy. Spotyka także wspaniałe osobistości, między innymi króla Władysława IV. Buduje wielki okręt, dla Jakuba Kettlera i tym samym staje się najsławniejszą osobistością w kurlandzkich tawernach. Widząc potencjał i talent Marcina, Jakub Kettler wysyła gdańskiego szkutnika do Anglii u boku kapitana nowego okrętu Alberta Schella i dygnitarza Thomasa Uberta. Wątek miłosny, przygody z piratami, tubylcami to tylko kilka z licznych perypetii, jakie przeżywa główny bohater tej powieści.

Tytuł: Awanturnicy|Autorzy: Mateusz Juszczyk|Liczba stron: 130| Okładka: miękka|ISBN: 978-83-7900-534-5|Premiera: 12.05.2016

 

 

Meandry natury ludzkiej wiary i dominacji

Książka jest z gatunku filozofii, psychologii, rozmyślań, dochodzenia do pewnych wniosków. W umysłach ludzkich rodzą się pytania, które determinują, by szukać odpowiedzi dotyczących spraw niepojętych. Pytania te towarzyszą naturze ludzkiej od niepamiętnych czasów, na wszystkich etapach bytowania człowieka. Natura ludzka jest z jakiegoś powodu tak kreatywna, że ciągle szuka zrozumienia, by pojąć to, co niepojęte i wyjaśnić niewyjaśnione. Na tej drodze często napotyka miraże, które bierze człowiek za prawdę obiektywną, by nie dopuszczać empirycznych wyjaśnień, które stoją w sprzeczności z oparami absurdu.

Wygląda na to, że wszystkie istoty rozumne na swej początkowej drodze, tak jak dzieci, skłonne są wierzyć w bajki. Człowiek błądząc po zakamarkach swego umysłu i posiadanej wyobraźni, zaczyna mieszać fikcje i fakty. Nie dopuszcza myśli, że umysł płata mu figle, ulegając sugestiom: czarownika, szamana, wodza, kapłana, króla czy polityka. Ten kto ma opory wewnętrzne kończy jak Sokrates, który musiał wypić cykutę. Dlatego powstało powiedzenie, że pewnych prawd nie mówi się nikomu, gdyż lepiej sobie obciąć język, gdyby mieli ci obciąć głowę.

Tytuł: Meandry natury ludzkiej wiary i dominacji |Autorzy: Tadeusz Zajęcki|Liczba stron: 340|Okładka: miękka|ISBN: 978-83-7900-516-1|Premiera: 12.05.2016

 

Polak w krainie d'Artagnana

To powieść przygodowa, której fabułę stanowi relacja z dziennikarskiego stażu we Francji. Wojciech Szczygieł to młody polski dziennikarz wyeksportowany do Francji na roczny staż zawodowy w redakcji francuskiego czasopisma. W tym czasie ma szlifować język oraz poznawać kulturę, tradycję i życie Francuzów, a następnie relacjonować swoje spostrzeżenia i obserwacje w formie artykułów prasowych. Utwór jest przede wszystkim beletrystyczną kroniką różnic kulturowych, społecznych i ekonomicznych pomiędzy Polską a Francją. Co więcej, Wojtek nie próżnował także na polu miłosnych podbojów. Najpierw zauroczył się w swojej nowej redakcyjnej koleżance Sophie, a następnie, gdy ta po kilku randkach zaręczyła się z innym, swoje amory skierował ku Japonce o imieniu Noriko, przyjaciółce z uniwersytetu, gdzie razem pobierali naukę języka francuskiego. Tym samym powieść okraszona jest nie tylko reporterską sprawozdawczością z przestrzeni społecznej, politycznej, kulturowej, czy religijnej, ale znajdujemy w niej również interesujące wzmianki historyczne, preferencje kulinarne, intrygujące różnice językowe i wreszcie pełne humoru sceny towarzyskie czy randkowe próby uwodzicielskie.

Tytuł: Polak w krainie d'Artagnana|Autorzy: Lesław Tur|Liczba stron: 140|Okładka: miękka|ISBN: 978-83-7900-509-3|Premiera: 14.04.2016

 

Jełopiada

Jełopiada” jest wierszowanym utworem, obrazem patologii społecznej, niechęci do modernizacji swojego życia i zmieniania go na lepsze. Patologii wynikającej z braku potrzeb wyższych i życiu w kręgu najprymitywniejszych potrzeb: żeby się najeść, napić, pochędożyć i na koniec zapalić papierosa, a następnie iść spać. „Jełopiada”, to komediodramat społeczny, którego akcja dzieje się w 2133 roku na planecie Merkury, gdzie siedmiu prymitywnych Ziemian zostało wysłanych w celach badawczych przez Urząd Pracy. Oczywiście nie są zainteresowani aktywnością badawczą, może poza taką, która dostarczyłaby im materiałów służących do przetrwania, czyli alkoholu, tytoniu, jedzenia i kobiet. W tym celu nawiązują kontakt z Duchem, który pełni funkcję Boga.

Tytuł: Jełopiada|Autorzy: Jana Skoczylas|Liczba stron: 188|Okładka: miękka|ISBN: 978-83-7900-501-7| Premiera: 06.04.2016

 

Wrota

Powieść jednego z najwybitniejszych pisarzy japońskich przełomu XIX i XX wieku. Historia mężczyzny, który na własne życzenie boryka się z samotnością i demonami przeszłości. Zupełnie przeciętny mężczyzna, którego codzienność stanowi praca w biurze i wieczorne rozmowy z żoną, okazuje się skrywać tajemnicę, przez którą czuje się wyalienowany ze społeczeństwa, w którym żyje. Niespodziewanie dowiaduje się, że istnieje realne zagrożenie, że przeszłość znów go dopadnie.

 

Tytuł: Wrota|Autorzy: Natsume Soseki|Liczba stron: 240|Okładka: miękka|ISBN: 978-83-7900-514-7|Premiera: 20.04.2016

 

Przedsprzedaż Nigdy cię nie zapomniałam + Nigdy nie pozwolę ci odejść - taniej o 40%

 

 

Niebawem, bo już 5 kwietnia premierę będą miały erotyki Marty W. Staniszewskiej, które pojawią się w księgarniach w wersji drukowanej. A my już teraz zapraszamy na przedpremierową sprzedaż książek autorki taniej o 40% tylko w księgarni internetowej tylkorelaks.pl - w pakiecie taniej.

Książki Marty W. Staniszewskiej cieszą się dużym zainteresowaniem czytelników. Wcześniej wydane w formie ebooka, teraz ukażą się również w wersji drukowanej. Autorka zaintrygowana powieściami E. L. James, również postanowiła się zmierzyć z tego typu literaturą, jak zdradza czytelnikom w swoim wywiadzie dla portalu autorzy365.pl, w którym czytamy:

Wpadłam wtedy na szalony pomysł, że przecież ja też mogę spróbować. Mogę spróbować napisać to, co ja chciałabym czytać, zwłaszcza, że tysiące słów nagle napłynęło mi do głowy. Tak zaczęło rodzić się opowiadanie. Bo moja książka miała być początkowo zwykłym opowiadaniem, dla mnie, dla własnej satysfakcji i do własnej szufladki. Gdy opowiadanie zaczęło się rozwijać, postanowiłam spróbować stworzyć książkę na podwalinie tegoż opowiadania. Być może dlatego momentami historia jest lekko chaotyczna, ale mam nadzieję to naprawić w kolejnej części przygód moich bohaterów.”

Nigdy nie pozwolę ci odejść to pełna namiętności i pasji historia dwojga kochanków, których miłość pokonała czas i przestrzeń, a jednak bezustannie wystawiana jest na próby i zmuszona udowadniać swoją siłę. Czy przetrwa zderzenie z codziennością i zagrożeniami, których żadne z nich nigdy by się nie spodziewało.

Aleks wyprostował się i spojrzał teraz na mnie. Jego wzrok i wyraz twarzy przejęły mnie strachem. Były idealną kombinacją cierpienia i furii. Patrzyłam, niezdolna do jakiegokolwiek ruchu, jak bez słowa odwraca się plecami i opuszcza klub, a tuż za nim podąża Johnny, który najwyraźniej widział całą sytuację. Gdy znikali za drzwiami, Tibs posłał mi najbardziej pogardliwe spojrzenie, jakiego kiedykolwiek dane mi było doświadczyć.

Mój świat roztrzaskał się na miliony cząsteczek. Nie wiedziałam, co robić, gdzie się podziać. Musiałam mu wyjaśnić, przeprosić, ubłagać. Przebiłam się przez zwarty tłum i wybiegłam z klubu, lecz ani Audi, ani Bentleya nie było w zasięgu wzroku. Obok limuzyny zaparkowanej tuż przed wejściem stał Charlie. Jego mina mówiła mi, że widział zdarzenie lepiej, niż można by przypuszczać.

Charlie, czy wiesz, dokąd pojechał Aleks? Muszę to wiedzieć, błagam powiedz mi!”

 

Druga część gorąco przyjętego erotyku „Nigdy cię nie zapomniałam” to przesycona pikantnymi scenami, pełna miłości historia dwojga kochanków, którym los wciąż rzuca kolejne kłody pod nogi. Czy pochłonięci intensywnymi przygotowaniami do ślubu zauważą, że jest ktoś kto nie kibicuje im w ich szczęściu?

Jego powolna pieszczota potęgowała uczucie oddania. Czułam, że jestem jego, dawał mi to do zrozumienia każdym przeciągłym ruchem, każdym podnieconym oddechem rozlewającym się ciepłem na moich piersiach. Nie wiem jak to możliwe, ale niespodziewanie po dwóch poprzednich wyczerpujących do cna orgazmach, mym ciałem wstrząsnął kolejny. Szczytowałam drżąc i chłonąc go, podtrzymywana silnym ramieniem. Odczucie nie było tak intensywne jak poprzednie, ale sprawnie przedłużane w nieskończoność dłońmi Aleksa dało boski efekt wycieńczenia.”

Zapraszamy do księgarni internetowej tylko relaks.pl do skorzystania z promocji: PRZEDSPRZEDAŻ Nigdy cię nie zapomniałam + Nigdy nie pozwolę ci odejść.

 

czwartek, 18 lutego 2016

 

 

Prezentujemy nowości książkowe wydawnictwa Psychoskok, które ukażą się wkrótce w księgarniach internetowych. Zapraszamy do zapoznania się z naszymi wiosennymi premierami:

 

 

 

 

Sen Henny

Najstarszy z synów hrabiego Cison, Teocrasmus, wraz z dwoma braćmi opuszcza rodzinny dom i dołącza do grona elitarnych wojowników kontynentu Henny, którzy skupiają się wokół Czarnego Zakonu. Przechodzi osobliwą przemianę i dzięki niej staje się nieśmiertelny, lecz zmiana ta wypala w nim wszelkie uczucia, przez co rycerze owego zakonu nazywani są często „zimnymi”.

Pewnego dnia Teocrasmus spotyka na swej drodze wojowniczkę, która swoim gorącym uczuciem próbuje przebić się poprzez pozbawiony emocji pancerz Zimnego Rycerza. Wydarzenia, które mają później miejsce zmuszają młodego hrabiego do powrotu w rodzinne strony i zmuszają go do podjęcia decyzji o tym, czy przejąć władzę, czy wrócić do swojego codziennego życia i oddać Cison we władanie komuś innemu. W tym czasie również do Kapory, stolicy królestwa Kaprycji przybywa książę Elfów ciekawy świata ludzi. Tymczasem nad Henną zbierają się czarne chmury. Władcy poszczególnych krain zaczynają walczyć o wpływy na kontynencie. Mobilizują do tego wszystkie dostępne siły, nierzadko używając szantażu czy podstępu. Czy tym, którzy walczą o ład i porządek i od których zależeć będą losy świata, uda się pokonać stereotypy i przerwać sen Henny?

Autorzy: Artur Wells Liczba stron: 273 | Okładka: miękka | ISBN: 978-83-7900-472-0| EAN: 9788379004720 | Premiera: 20.02.2016



 

 

 

 

Limeryki niepobożne i inne

Jak sam tytuł wskazuje, książka zawiera oprócz ilustracji Andrzeja Mleczki, limeryki niepobożne i inne..

Te „inne” oscylują w stronę limeryków klasycznych, a więc często „świntuszą”, bawią grą słów czy absurdem, czasem zahaczając o politykę.

Te niepobożne zaś... w imię rozumu uderzają w gusła i zabobony oraz w pasożytniczą kastę żyjącą z eksploatacji naiwnych. Nie oszczędzają nikogo: od ministranta do prałata, od wikarego do papieża nie zostawiając na nich suchej nitki. Szydząc z czarnego zjawiska i bawiąc przy tym, mogą otworzyć oczy niezdecydowanym.

Autorzy: Jan Zamorski Liczba stron: 80 | Okładka: miękka | ISBN: 978-83-7900-498-0| EAN: 9788379004980 | Premiera: 23.02.2016

 

 

 

 

 

 

 

 

Teoria przeciwieństw

Teoria przeciwieństw jest pierwszą teorią w której, w odniesieniu do obecnie znanych teorii, przedstawiona została koncepcja przestrzeni a dokładnie dwóch przeciwnych przestrzeni i ich graficzna prezentacja. Autor odkrywając układ początkowy wszystkiego i proces tworzenia się z niego naszego wszechświata, jako dwa jego podstawowe elementy przedstawił przestrzeń antygrawitacyjną i przestrzeń grawitacyjną. Określając istotę i budowę obu przeciwnych przestrzeni, zgodnie z prawem przeciwieństw, przestrzeń antygrawitacyjną uznał za przestrzeń niematerialną a przestrzeń grawitacyjną za przestrzeń materialną. Przestrzenie te, zgodnie z teorią, przesunięte są względem siebie o kwant odległości. Dalsze szczegółowe badanie obu przestrzeni, jak twierdzi autor, wymaga techniki 3d w połączeniu z animacją. Ponadto sugeruje, że przestrzeń antygrawitacyjna jest poszukiwaną obecnie przez świat nauki ciemną energią a przestrzeń grawitacyjna poszukiwaną ciemną materią.

Autorzy: Andrzej Rzepkowski Liczba stron: 110 | Okładka: miękka | ISBN: 978-83-7900-494-2| EAN: 9788379004942 | Premiera: 10.03.2016

 

 

 

 

Wakacje z Au Pair

Lidia Błądek to autorka barwnej przygodowej opowieści zatytułowanej „Wakacje z Au Pair”. Dziewczyna pochodząca z górzystej części Polski zaraz po maturze wyjeżdża na swoją wakacyjną przygodę, która jest zarazem pracą w ramach programu Au Pair. Pomimo pewnego oporu ze strony kochającej i opiekuńczej rodziny, Ania, bo tak ma na imię główna bohaterka, postanawia skorzystać z tej sposobności – zarobić trochę pieniędzy i doszlifować język angielski. Trafia do londyńskiego domu bogatej hrabiny, która okazuje się niezwykle sympatyczną i wyrozumiałą towarzyszką. Ania wraz z hrabiną, jako jej osoba towarzysząca, jeździ po całym świecie, zwiedzając przy tym przepiękne zakątki. Krótko mówiąc, nie tylko zarabia, szlifuje umiejętności językowe, ale także spełnia swoje marzenia podróżniczki. Równolegle poznaje inteligentnego i uroczego młodzieńca z Wenezueli, Simona, w którym z wzajemnością się zakochuje. Lecz eldorado się kończy i Ania trafia do więzienia w Caracas, a życie w sposób katastroficzny z niej sobie zakpiło. Jednakże, pomimo przeróżnych bolesnych perturbacji, dzięki sile miłości i lojalności, opowieść kończy się szczęśliwie i pomyślnie, wręcz idyllicznie.

Autorzy: Lidia Błądek Liczba stron: 125 | Okładka: miękka | ISBN: 978-83-7900-492-8| EAN: 9788379004928 | Premiera: 05.03.2016

 

 



Bezkarni zbrodniarze

Coraz to potężniejsza fala imigrantów zatopiła tolerancję i wspaniałomyśność europejskiego społeczeństwa. W całej Europie partie faszystowskie zdobywały zwolenników, ponieważ były przeciwne przyjmowaniu imigrantów. Najgorsze nastroje panowały w niesamowicie przeludnionych Niemczech, które przyjęły największą ilość uchodźców. Wykorzystali je neonaziści. Z połączenia członków NPD oraz innych ugrupowań neonazistowskich powstała nowa partia polityczna pod nazwą WdV (Wiedergeburt des Volkes). Głównym punktem jej programu było oczyszczenie kraju z cudzoziemców. Partia zdobywała coraz to więcej zwolenników, aż w końcu wygrała wybory i dopiero wtedy odkryła prawdziwe oblicze. Zaczęła wszelkimi sposobami wprowadzać w życie nazistowską ideologię. Kopiowano wprost hitlerowskie zbrodnie. Potajemne powstały zakamuflowane obozy koncentracyjne. Między innymi odtworzono obóz zagłady w zamku Sonnenstein w Pirnie, w którym w czasie II wojny światowej uśmiercono w komorze gazowej piętnaście tysięcy psychicznie chorych, w tym również dzieci. Opis powstania obozu oparty jest w powieści na historycznych faktach.

Na owym złowrogim tle rozgrywa się sensacyjna historia dziewczynki przeznaczonej do eutanazji jako rzekomej schizofreniczki, ponieważ jej wybitna inteligencja wzbudza zainteresowanie nazistowskiego profesora psychiatrii chcącego wsławić się zbadaniem jej niezwykłego mózgu. Rozpoczyna się polowanie na Gretę, której wciąż na nowo udaje się umknąć pogoni, dzięki studentowi medycyny odbywającemu praktykę w klinice psychiatrycznej. Po wielu perypetiach młodzieniec wywozi dziecko do Polski, gdzie czeka je również dramatyczny los. Niemniej, gdy jest już dorosłą kobietą, po tragicznych przejściach uśmiecha się do niej szczęście.

Autorzy: Stefania Jagielnicka Liczba stron: 227 | Okładka: miękka | ISBN: 978-83-7900-496-6| EAN: 9788379004966| Premiera: 08.03.2016

 

 

 

 

 

 

Anara

Aleks to osiemnastoletni chłopiec, który z pozoru wiedzie normalne życie. Wszystko zmienia się w dniu, w którym odnajduje tajemniczy wisiorek, który wiele lat wcześniej podarował mu dziadek. Zaczynają go dręczyć dziwne sny, w których przenosi się do krainy po drugiej stronie zwierciadła… Poznaje tam piękną i tajemniczą dziewczynę imieniem Samira, która jest córką władcy Iliadiru – miejsca zupełnie innego niż Ziemia. Aleks przemierzy z nią wiele kilometrów, przeżyje wiele przygód, dowie się też wiele o sobie samym. „Anara”, bo to jej bohaterem jest Aleks, to powieść fantasy, w której realne wydarzenia przeplatają się z fantastycznymi, które dzieją się w owej krainie, do której w czasie snu przenosi się chłopak. To właśnie po drugiej stronie zwierciadła Aleks odkryje swoje nadzwyczajne moce, pozna przyjaciół, na których zawsze będzie mógł liczyć oraz dowie się prawdy o swoim życiu. Wartka i nieszablonowa fabuła sprawia, że „Anarę” czyta się jednym tchem, co z pewnością spodoba się fanom dynamicznie prowadzonej akcji. Książka będzie smacznym kaskiem dla wszystkich fanów powieści, w których realizm miesza się z fantastyką.

Autorzy: Marcin Zajdler Liczba stron: 442 | Okładka: miękka | ISBN: 978-83-7900-491-1| EAN: 9788379004966| Premiera: 04.03.2016













piątek, 11 grudnia 2015
Kolejna dawka ciekawych nowinek dla Czytelników, tym razem witamy Was świątecznie i przedstawiamy nasze kolejne tym razem już ostatnie w tym roku) nowości i zapowiedzi. Nie będzie brakowało sensacji, komedii, ale także i czegoś dla tych którzy wolą książki oparte na faktach. Także dla najmłodszych Czytelników mamy niespodziankę – kolejna książeczka pełna kolorowych ilustracji (tak jak lubicie).
środa, 03 czerwca 2015

Już niedługo okres wakacji, a my proponujemy Wam ciekawe książki do czytania. Zabierzcie je z sobą!!!

 

 

Brunatne sekrety - Dariusz Krzywdziński 

Połączenie tajemniczej i mrocznej zagadki z przeszłości oraz współczesnej gonitwy za czarnymi charakterami odnajdziesz w powieści Dariusza Krzywdzińskiego „Brunatne sekrety”. płaszczyzny czasowe, dwie zaskakujące historie, dwoje przyjaciół, którzy odnajdują się po latach – to tylko niewielka część fabuły tej wciągającej i zaskakującej powieści. Czytając „Brunatne sekrety”, nie sposób się nudzić – wciągnie cię nie tylko historia bohatera, który pracując jako dziennikarz śledczy, chce zdemaskować grupę przestępczą, której działalność rozpościera się na kilka krajów europejskich. W przeszłość przeniesie cię bowiem niesamowita historia, której źródło sięga II wojny światowej. Rozwiązywanie zagadek, zarówno tych z przeszłości jak i tych teraźniejszych, sprawia, że po latach kontakt nawiązuje dwoje kolegów z liceum – Andrzej Nowak – z wykształcenia historyk, na co dzień dziennikarz gazety wydawanej na Pomorzu oraz Janek Miller – policjant z berlińskiej grupy rozpracowującej zorganizowaną działalność przestępczą. Łącząc siły, postanawiają rozpracować nie tylko to, nad czym pracują zawodowo. Sprawa sprzed kilkudziesięciu lat tak ich intryguje, że postanawiają zabrnąć w nią głębiej. Co wytropią wspólnymi siłami? By się tego dowiedzieć, warto sięgnąć po tę wciągającą i wartką powieść.

Premiera 16 czerwca.

 

 

 

 

 

UFO-landia Ewa Sikorska – Jabłonowska

Jest rok zakończenia II wojny światowej, pamiętna data dla Ziemi i dla nas, Ufo-landii. W tym roku, jesienią, zesłaliśmy na wybrany kraj - Polskę- desant, składający się z około 2000 funkcjonariuszy. Wspólnie z mocarstwem, które zawładnęło Polską, mieliśmy cel-misję, aby na terytorium tego kraju rozprzestrzeniać swoją władzę, a co za tym idzie, czerpać niewspółmierne korzyści, wobec kosztów i ceny, jaką musi ponieść Ufo-landia i jej funkcjonariusze nieziemscy. W ten sposób powstało państwo w państwie” – tak zaczyna się książka Ewy Sikorskiej – Jabłonowskiej UFO-landia.pl. W formie powieści science fiction, autorka przedstawia działanie państwowych służb. Trudno domyślić się, czy chodzi o służby celne, czy wywiadowcze służby specjalne. Bohaterami książki są Latrix, Bob i Worm. Latrix jest piękną, młodą kobietą, nastawioną na sukces w strukturach UFO-landii. Aby go osiągnąć, użyje wszelkich dostępnych środków, włącznie ze zdradzaniem męża z wyżej postawionym funkcjonariuszem. Natomiast Bob i Worm, po odkryciu, że są zaczipowani, próbują uwolnić się ze szponów służby. Wplątany w to przez przypadek mąż Latrix – Dawid, zostanie przez UFO-landię pozbawiony życia. W międzyczasie, Worm odkryje w sobie miłość do Latrix i będzie chciał jej pokazać, jak wygląda prawdziwe uczucie… Ale czy jest to możliwe?

Premiera 16 czerwca.

 

 

 



Kwiat sukcesu - Maria Jędral 

Kwiat sukcesu” Marii Jędral w swej podstawowej formie jest mieszanką literatury science fiction i horroru. Do instytutu naukowego w Anglii trafia do badań próbka tajemniczej rośliny odkrytej w Australii. Okazuje się, że ma ona właściwości niezbędne do wyprodukowania leku, który pomógłby w leczeniu pęcherzycy. W celu jej odnalezienia, czworo młodych naukowców wyrusza do Australii. Zdarzenia, które tam mają miejsce doprowadzają do wielkiej tragedii. Ginie troje naukowców, przy życiu zostaje jedynie główna bohaterka – Elizabeth. Podczas pobytu w specjalistycznym szpitalu kobieta próbuje wytłumaczyć, co się stało, ale nikt jej nie wierzy. Przez internet kontaktuje się z profesorem Bobem, który zabiera ją do instytutu w Irlandii. Tam pod jego okiem dochodzi do zdrowia. Jednak profesor nie zabrał jej do siebie bezinteresownie, bowiem w jego laboratorium umieszczona była znana kobiecie roślina. Przebudzona ze snu zaczęła się z nią kontaktować i w końcu siać spustoszenie… Wkrótce okaże się, że roślina jest inteligentną formą życia, przywiezioną na Ziemię z kosmosu przez astronautów. Posłużyła ona naukowcowi -szaleńcowi do prowadzenia nieludzkich eksperymentów na ludziach i zwierzętach. Ich celem miało być stworzenie nowoczesnej, żywej broni… „Kwiat sukcesu” ma jednak głębszy sens. Maria Jędral stawia w swojej powieści pytanie o etykę nauki. Jakie granice można przekraczać w pracach badawczych, a przez które przechodzić nie powinno się nigdy…

Premiera 18 czerwca.

 




Dzieciństwo? - Milena Kamińska

Nikt, kto nie zaznał molestowania na własnej skórze, nie zrozumie, co dzieje się w umyśle osoby, która przeżywa taki koszmar. Tym bardziej ciężko to zrozumieć, kiedy coś takiego spotyka niewinne dziecko. Z takimi przeżyciami zmaga się wiele osób – niewielu jednak mówi o tym głośno. Jedną z takich osób jest bohaterka książki pt. „Dzieciństwo”, która sama przez wiele lat żyła w przeświadczeniu, że najlepiej jest milczeć. Prowadzi nas przez cały wiek dorastania i szczegółowo nakreśla co ją spotkało i jakie ponosi tego konsekwencje. A konsekwencją nie był tylko brak zaufania do mężczyzn. Największą krzywdą jaką doznała to utrata dzieciństwa oraz brak wsparcia i miłości ze strony rodziny. To także złamane życie oraz samookaleczenie. To wiele lat terapii, wiele pobytów w szpitalach, zmaganie się z piętnem tej „innej” czy „wariatki”. „Dzieciństwo” to także opowieść o tym, jak poradzić sobie z taką sytuacją, jak odnaleźć w tym wszystkim siłę do tego, by walczyć, by chcieć żyć, by pomagać innym. Niezwykła, ale też niezmiernie smutna historia dziewczyny, która znalazła siłę w sobie, by stawić czoła przeciwnościom losu, by nie poddać się i zmienić swoje życie na lepsze.

Premiera 30 czerwca.

 

 

 

POLUB NAS NA FACEBOOKU!


O autorze
ministat liczniki.org
Blogi o literaturze genis.pl Blogi o literaturze genis.pl Recenzje Agi Blogi