Blog o dobrej literaturze, poezji, o miłości do słowa pisanego

Inne

piątek, 03 marca 2017

 

 

 

 

Zapytaj Agnieszkę Janiszewską…

 



Za niecałe dwa tygodnie (15 marca 2017) będzie miała premierę najnowsza, dwutomowa powieść Agnieszki Janiszewskiej „Aleja starych topoli”.

Z tej okazji wydawca przygotował dla Was wyjątkowy konkurs.

Od dziś do 10 marca 2017 do 23:59 możecie zadawać autorce pytania. 

Najciekawsze odpowiedzi zostaną nagrodzone kompletem „Alei starych topoli”, a w dzień premiery Agnieszka Janiszewska odpowie na wszystkie.

Wszelkie szczegóły - KLIK :)

20:48, toksiazki12 , Inne
Link Komentarze (1) »

 

 

Kochani!

Dzisiejsze weekendowanie rozpoczynam od wyjątkowych życzeń, dla wyjątkowych ludzi - Piszących :) Dzisiaj Ich święto. Wszystkim bez wyjątków, dziękuję za wspaniałe książki i życzę, byście dalej odważnie pokazywali swój talent :) 

 

 

33 lata temu, w roku 1984, PEN Club ustanowiło Międzynarodowy Dzień Pisarzy.

PEN Club, to stowarzyszenie pisarzy założone w 1921 r. w Londynie. Zadaniem PEN Clubu miało być promowanie przyjaźni oraz intelektualnej współpracy, pomiędzy pisarzami z całego świata. Założycielem Polskiego Klubu Literackiego PEN w 1925 r. i pierwszym prezesem był Stefan Żeromski. 

 

Statut Polskiego PEN Clubu:

1. Literatura, aczkolwiek w swojej genezie narodowa, nie zna granic i winna pozostać wspólną własnością narodów, bez względu na polityczne czy narodowościowe wstrząsy.

2. W żadnych okolicznościach, a zwłaszcza podczas wojny, dziełom sztuki i bibliotekom — spuściźnie całej ludzkości — nie powinna zagrażać zaciekłość narodowa czy polityczna.

3. Członkowie PEN Clubu winni zawsze wszelkim dostępnym im wpływem przyczyniać się do porozumienia i wzajemnego szacunku między narodami. Zobowiązują się czynić wszystko, co w ich mocy, by przeciwdziałać nienawiści rasowej, klasowej i narodowej, i bronić ideału jednej ludzkości żyjącej w pokoju na świecie.

4. PEN Club opowiada się za zasadą nieskrępowanego przekazu myśli wewnątrz każdego narodu i między wszystkimi narodami, a jego członkowie zobowiązują się w swoim kraju lub w społeczności, do której należą, występować przeciwko wszelkim fenomenom tłumienia wolności słowa.

5. PEN Club opowiada się za wolnością prasy i przeciwstawia się arbitralnej cenzurze w czasach pokoju — w przeświadczeniu, że nieuchronne dążenie świata ku wyższym formom organizacji politycznej i gospodarczej wymaga swobody krytyki władz, urzędów i instytucji.

6. Ponieważ zaś wolność zakłada dobrowolne ograniczenie, członkowie zobowiązują się występować przeciwko takim nadużyciom wolności prasy, jak kłamliwe publikacje, rozmyślne fałsze lub wypaczenie faktów dla celów politycznych i osobistych.

Działalność organizacji opiera się głównie na przekonaniu, że twórcy mogą odgrywać kluczową rolę w rozwoju społeczeństwa obywatelskiego, dlatego niezwykle istotne jest promowanie dostępu do literatury na poziomie międzynarodowym.

Więcej na:
http://www.penclub.com.pl
http://www.pen-international.org/

 

11:56, toksiazki12 , Inne
Link Dodaj komentarz »
wtorek, 28 lutego 2017

 

 

 

Konkurs pt. „Literacki Debiut Roku” zainicjowany został, aby promować polskich debiutantów w zakresie literatury pięknej. Głównym celem konkursu jest wyłonienie w danym roku kalendarzowym najlepszej powieści, która nie była dotychczas nigdzie publikowana w wersji drukowanej.

Obecna, szósta edycja trwać będzie od 20 lutego 2017 roku do 30 lipca 2017 roku.

Na laureatów konkursu czekają bardzo atrakcyjne nagrody!

I miejsce – tytuł „Literacki Debiut Roku”, nagroda pieniężna w wysokości 5000 zł, dyplom, opublikowanie zwycięskiego utworu drukiem, jego dystrybucja oraz promocja przez Wydawnictwo Novae Res oraz patronów i partnerów Konkursu, kurs wybrany przez laureata z oferty kursów stacjonarnych organizowanych przez szkołę www.maszynadopisania.pl, zestaw książek.
II miejsce – dyplom, tygodniowy pobyt w SPA, kurs wybrany przez laureata z oferty kursów stacjonarnych organizowanych przez szkołę www.maszynadopisania.pl, zestaw książek.
III miejsce – dyplom, dwudniowy pobyt w SPA, kurs wybrany przez laureata z oferty kursów stacjonarnych organizowanych przez szkołę www.maszynadopisania.pl, zestaw książek.

W skład Kapituły Konkursu wchodzą:
Red. Marzena Bakowska – członek kapituły
Prof. UG, dr hab. Marcin Całbecki – członek kapituły
Red. nacz. Wojciech Gustowski – członek kapituły
Dr. Paweł Kozielski – członek kapituły
Agnieszka Lingas-Łoniewska – członek kapituły
Dr Anna Ryłko-Kurpiewska – przewodniczący kapituły
Red. Krzysztof Szymański – sekretarz kapituły

Szczegółowy przebieg konkursu opisuje regulamin.

Informacji związanych z konkursem udziela sekretariat wydawnictwa Novae Res pod adresem ldr@novaeres.pl.

 

 

 


„Literacki Debiut Roku” to konkurs organizowany rokrocznie przez Wydawnictwo Novae Res pod honorowym patronatem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Celem konkursu jest wyłonienie w danym roku kalendarzowym najlepszej powieści, która nie była dotychczas nigdzie publikowana w wersji drukowanej.

Laureatami poprzednich edycji konkursu zostali: Magdalena Kempna-Pieniążek (Przebudzenia Doktora Sorena), Sławomir Michał (Strefa Pawłowa), Agnieszka Opolska (Anna May) oraz Lech Grabowski (Podwójne przekleństwo).

Tradycją już stało się, że w trakcie uroczystego wręczenia nagród laureatom fragmenty zwycięskiej powieści czyta znany aktor. W poprzednich edycjach byli to Szymon Sędrowski, Katarzyna Figura, Ewa Kasprzyk, Anna Dymna i Edyta Jungowska.

17:00, toksiazki12 , Inne
Link Dodaj komentarz »
sobota, 25 lutego 2017

 

 

 

 

 

Kochani!

Nie, nie zapomniałam o wynikach. Musicie uzbroić się jeszcze w dużą dozę cierpliwości. Poprosiłam zupełnie postronne osoby, które nie są związane bezpośrednio z konkursem o pomoc. Pomagają mi w wytypowaniu haseł, które ich zdaniem trafiają do osób nieczytających, które im się podobają :)

Zliczam głosy, trochę to potrwa. Chciałam od razu wyjaśnić, że bardzo mnie niektóre osoby rozczarowały. Początkowo wytypowaliśmy jedno hasło, które okazało się plagiatem, ale okazuje się, że jest ich więcej. Znajomi pomagają mi w weryfikacji. Przykro, że coś takiego w ogóle ma miejsce. Jesteśmy ludźmi poważnymi, dorosłymi, świadomymi, a tymczasem... nie wiem nawet jak to skomentować. Tak nie można, tak się po prostu nie robi! W artykule podsumowującym, mam nadzieję, że uda mi się go w miarę sprawnie napisać i opublikuję na dniach, znajdziecie przy tych splagiatowanych hasłach linki.

Hasło, które zebrało dotychczas najwięcej głosów, a przeważa naprawdę dużą ilością, na szczęście jest autorskie. Uff...

Dodam też, że do gadżetów dorzucę od siebie tomik wierszy :) 

 

 


Mam też już pomysł na kolejny temat cyklu. Tym razem będzie związany z konkretnym tytułem książki. Wszystkiego dowiecie się jednak niebawem. Czekam na przesyłkę, nie wiem czy otrzymam dodatkowy egzemplarz, jeśli tak, będzie jako nagroda w konkursie :)


Pozdrawiam Was serdecznie :)


Aga

 

19:32, toksiazki12 , Inne
Link Komentarze (2) »
wtorek, 24 stycznia 2017

 

 

 

 

Dzisiaj mała rocznica, ważna dla mnie data :) Mijają trzy lata od kiedy tak na poważnie zaczęłam myśleć o blogu i przelewaniu w jednym miejscu swoich myśli, spostrzeżeń na temat książek. Z trochę mniejszym, bądź większym skutkiem. Nie mniej, kiedy patrzę na swoje pierwsze wpisy, chętnie bym je w niektórych miejscach popoprawiała, skorygowała, ale... tak było i niech już tak zostanie.

Sami wiecie, że jestem trochę nietypowym blogerem, bo nie zamykam się w jednej czasoprzestrzeni. Interesują mnie zarówno książki wszelakiej maści, jak i poradniki. Wiecie, z jaką radością dzielę się z Wami swoimi sukcesami, patronatami medialnymi, a podwójną radością, kiedy kilka moich słów znajdzie się na okładce jakiejś książki, jako polecanka - rekomendacja, czy jako wstęp, bo i takowe są :)

Nie byłoby jednak tego, gdyby nie Wy!

Z serca Wam dziękuję, za wszelkie słowa sympatii, komentarze, a nawet te pisane po złości oraz za udział w konkursach, to wszystko z myślą o Was :) Staram się promować polską literaturę, polskie pisarki, pisarzy. Staram się, by ci czytelnicy, którzy szukają dobrych książek, mogli za każdym razem tu wrócić. No i staram się pokazywać trochę życia kulturalnego, nie tylko ze swojego regionu, a wierzcie mi, żyjąc w tak małych społecznościach jak ja, to ważne wydarzenia i niesamowicie inspirujące.

Dziękuję, że jesteście ze mną :)

Aga

 


11:21, toksiazki12 , Inne
Link Komentarze (4) »
sobota, 31 grudnia 2016

 

 

Kochani!

Koniec roku już tuż, tuż, nowy za rogiem się skrada, by na znak wejść i się rozgościć.

Nigdy nie robiłam żadnych podsumowań ani planów i tej tradycji trzymam się od bardzo dawna. 

Dziękuję Wam za ten rok. Różnorodny, wielowątkowy. Wiele się wydarzyło i dobrego, i złego. Myślę, że jednak wszystko się zrównoważyło. Dziękuję za Wasze dobre słowa, za to, że jesteście. 

A czego Wam życzyć?

Zdrowia, radości i słoneczka każdego dnia, więcej życzliwych ludzi wokół siebie, spełnienia wszystkich marzeń i realizacji planów. Niech Wam się wiedzie :)

 

 

 

 

 

 

 

Jeśli macie wolną chwilę, zamieszczam link do wywiadu, którego udzieliłam Krystianowi Karolowi Lisowskiemu. Zazwyczaj to ja pytam, inni odpowiadają. To jest wyjątkowa rozmowa, bo o poezji, literaturze, czyli o wszystkim, co dotyczy i mnie, i Was. Niezobowiązująco, na spokojnie :)

Krystiana też już poznaliście na moim blogu, teraz zapraszam i do niego na stronkę :)

 


 


 

 

http://lisowsky.com.pl/wszystkie-rozmowy/agnieszka-krizel/

 

20:51, toksiazki12 , Inne
Link Komentarze (2) »
sobota, 03 grudnia 2016

 

Szukasz prezentu dla bliskich? Najważniejsze, by odpowiednio wybrać – dzięki naszym podpowiedziom Twój upominek będzie trafiony i sprawi wiele radości.

 

Innowatorzy | Walter Isaacson

Napisana z rozmachem, zapierająca dech historia dwóch stuleci, splecione nierozerwalnie z losami wielu geniuszy i wizjonerów, którym zawdzięczamy nasz współczesny cyfrowy świat. Walter Isaacson, autor bestsellerowej biografii Steve Jobs, zabiera czytelnika w pasjonującą podróż, która otwiera oczy, niesamowicie poszerza horyzonty i sprawia, że zaczynamy zupełnie inaczej patrzyć na otaczającą nas technologiczną codzienność. Znakomita i wciągająca bez reszty lektura, której treść starczyłaby na co najmniej kilka filmowych scenariuszy.


wi_i_prezent

Doskonały pomysł na prezent dla:

  • kogoś, kogo chcemy obdarować ambitną, ekskluzywną książką
  • miłośników nowoczesnych technologii
  • zainteresowanych rozwojem technologii i jej rolą w życiu człowieka
  • śledzących przemiany społeczne
  • spragnionych dobrej, fabularnej lektury, która poszerzy horyzonty i odsłoni wiele nieznanych historii.

Zobacz: 

 

 

Dziś tak bardziej | Cyber Marian

Książka legendy polskiego internetu. Nawet jeśli nie należysz do wciąż rosnącej rzeszy subskrybentów Cyber Mariana (obecnie 630 tysięcy subskrypcji na YouTube), na pewno widziałeś którąś jego produkcji, choćby zwiastun Brzydcy i wściekli czy jeden z Ukrytych polskich mega miksów. Ale Cyber Marian to nie tylko znakomity internetowy twórca filmowy – ma do opowiedzenia pasjonującą, wzruszającą i zaskakującą historię. To właśnie jej dotyczy jego wydana z rozmachem, bogato ilustrowana, multimedialna książka Dziś tak bardziej, której towarzyszy darmowa apka współdziałająca z książką w oparciu o rzeczywistość rozszerzoną.


 

 

cm_dtb_prezent

Doskonały pomysł na prezent dla:

  • każdego fana YouTube’a
  • każdego fana Cyber Mariana
  • ceniących dobry absurdalny humor w stylu Monthy Pythona
  • poszukujących życiowej motywacji
  • pragnących robić w życiu to, co naprawdę kochają
  • młodych czytelników (książka promuje tradycyjne rodzinne i społeczne wartości).

Zobacz: 

 

 

Hygge | Marie Tourell Søderberg

Najpiękniej wydana książka o hygge, która wydaje się wprost stworzona do położenia pod rozświetlonym bożonarodzeniowym drzewkiem. Hygge. Duńska sztuka szczęścia to piękny, autentyczny przewodnik autorstwa Marie Tourell Søderberg, dzięki któremu zobaczysz, że hygge tak naprawdę można znaleźć wszędzie, jeśli się tylko wie, jak szukać. Ta książka wprowadzi hygge do każdego domu (miłośnicy DIY – również coś dla Was!) i w zachwycający sposób pomoże docenić znaczenie wielu momentów dnia.

 

mts_h_prezent

 

Doskonały pomysł na prezent dla:

  • szukających wskazówek, jak żyć szczęśliwie
  • wszystkich, którym bliska jest filozofia mindfulness
  • dla introwertyków i dla ekstrawertyków
  • pragnących stworzyć wokół siebie bezpieczną i przytulną przestrzeń.

Zobacz: 

 

 

Świat według Clarksona. Tak jak mówiłem… | Jeremy Clarkson

Prezent w kategorii: satysfakcja obdarowanego gwarantowana. Tom pełen rozbrajających, a przy tym niezwykle celnych felietonów (jest ich aż 80!), nowych anegdot i przezabawnych dykteryjek, skrzący się humorem, pękający w szwach od liczby opisywanych absurdów i zawierający niezdrową dawkę zdrowego rozsądku. Must have nie tylko na męskiej półce.


 

jc_aiws_prezent

Doskonały pomysł na prezent dla:

  • szukających codziennej dawki najlepszego brytyjskiego humoru
  • ceniących cięty język i odwagę mówienia prosto z mostu
  • wielbicieli niezapomnianego programu Top Gear i nowego programu Grand Tour
  • fanów Jeremy’ego Clarksona.

Zobacz: 

 

 

Świąteczne przepisy | Jamie Oliver

Pozycja obowiązkowa dla każdego, kto pragnie wyczarować niezapomnianą świąteczną atmosferę i wspaniały stół wigilijny. Zbiór starannie wyselekcjonowanych przepisów prawdziwego mistrza – Jamiego Olivera. Pierwsza, a zarazem ostatnia książka ze świątecznymi przepisami, bardzo osobista, z archiwalnymi rodzinnymi zdjęciami Jamiego. Świąteczne przepisy to najlepsze życzenia radosnych Świąt od Jamiego i jego rodziny!

jo_cc_prezent

Doskonały pomysł na prezent dla:

  • pragnących przeżyć prawdziwie smakowite święta Bożego Narodzenia
  • szukających kulinarnego przewodnika podczas bożonarodzeniowych przygotowań
  • miłośników pięknie wydanych książek kulinarnych
  • sympatyków Jamiego Oliviera.

Zobacz: 

 

 

Gotuj zdrowo dla całej rodziny | Jamie Oliver

Kolejna znakomita książka Jamiego Olivera do kolekcji. Ten zbiór przepisów pomoże nadać nowy wymiar ulubionym rodzinnym daniom i poszerzyć swój kulinarny repertuar o nowe, pożywne i smakowite posiłki, które nie dość, że będą zdrowe i zbalansowane, to jeszcze łatwe w przygotowaniu. Gotuj zdrowo dla całej rodziny to niezastąpiony przewodnik podczas codziennego gotowania – dzięki niemu przygotowywanie rodzinnych posiłków stanie się prawdziwą przyjemnością zakończoną kulinarną ucztą.

jo_sffc_prezent

Doskonały pomysł na prezent dla:

  • szukających inspiracji w kuchni
  • przygotowujących posiłki dla rodziny i przyjaciół
  • chcących rozpocząć przygodę w kuchni
  • wielbicieli zdrowego jedzenia
  • sympatyków Jamiego Olivera.

Zobacz: 

 

 

Takie tam | Jan Dąbrowski

Książka Janka Dąbrowskiego – jednego z najpopularniejszych polskich youtuberów, twórcy kanału JDabrowsky, liczącego ponad milion subskrypcji – to świetna rozrywka! Są tu wspomnienia, zdjęcia z albumów rodzinnych i spotkań z fanami, zabawy, wyzwania, stylizacje i przepisy. Jaś podpowiada również, jak tworzyć filmiki i pracować nad swoim kanałem; w co się ubrać, żeby fajnie wyglądać i dobrze się czuć; jak pokonać nieśmiałość i nabrać pewności siebie. W tej książce jest wszystko, nawet interaktywne strony współdziałające z darmową aplikacją dającą dostęp do niepublikowanych materiałów!

 

jd_tt_prezent

Doskonały pomysł na prezent dla:

  • każdego fana YouTube’a
  • każdego fana Jasia Dąbrowskiego
  • dzieci i młodych czytelników (książka promuje tradycyjne rodzinne i społeczne wartości)
  • poszukujących życiowej motywacji
  • pragnących robić w życiu to, co naprawdę kochają.

Zobacz: 

 

 

1000x połącz kropki. Cuda świata | Thomas Pavitte

Jeżeli nie znacie jeszcze najbardziej nowatorskiego pomysłu na świetną rozrywkę, przedstawiamy serię 1000x połącz kropki! Świetna zabawa z dzieciństwa w mocno odświeżonej formie, która zachwyci każdego niezależnie od wieku! Przyjemne skutki uboczne: z tą książką długie zimowe wieczory staną się najbardziej oczekiwaną porą dnia; bezbolesna, a wręcz sprawiająca niekłamaną przyjemność nauka zasad rysunku. Nagroda: prawdziwe dzieło sztuki gotowe do powieszenia na ścianie. W serii ukazały się także: ZwierzętaPejzaże miast oraz Arcydzieła.


 

 

dtd_wow_prezent

Doskonały pomysł na prezent dla:

  • lubiących kreatywne zabawy
  • każdego, kto chce się poczuć jak prawdziwy artysta
  • szukających ponadczasowej rozrywki
  • dzieci i młodzieży.

Zobacz: 

 

 

Milion cudownych listów | Jodi Ann Bickley

Piękna opowieść o sile niepozornych gestów. W jednej z najtrudniejszych w jej życiu chwil Jodi Ann Bickley wpadła na pomysł projektu Milion Cudownych Listów – zapragnęła do każdego, kto tylko tego potrzebuje, wysłać serdeczny uścisk w kopercie. Chcąc powstrzymać choć jedną osobę przed krokiem w przepaść, Jodi tak naprawdę uratowała samą siebie. Milion cudownych listów to serdeczny uścisk zamknięty w okładce. Dla każdego. Uwaga! Zaraża optymizmem.

 

jab_mcl_prezent

Doskonały pomysł na prezent dla:

  • ceniących dobrą, pełną ciepła lekturę
  • szukających pokrzepienia
  • czytelników bestsellerowych książek Reginy Brett
  • młodych czytelników poszukujących życiowej inspiracji.

Zobacz: 

 

 

 

 Assassin’s Creed: Ostatni potomkowie | Matthew J. Kirby

Nadchodzi zupełnie nowa seria z uniwersum Assasin’s Creed! Przedstawiamy nową powieść spod znanego i lubianego znaku Assasin’s Creed, a zarazem pierwszą część trylogii Assassin’s Creed: Last Descendants – Ostatni potomkowie. Oto historia Owena, który niespodziewanie dostaje się w sam środek rozgrywek między asasynami a templariuszami.


ac_ld_prezent

Doskonały pomysł na prezent dla:

  • młodych czytelników spragnionych fantastycznej rozrywki
  • fanów przygodowych gier komputerowych
  • czekających na premierę filmu Assasin’s Creed z Michaelem Fassbenderem
  • wielbicieli serii Assasin’s Creed.

 

 

Trylogia Metro 2033 2034 2035 | Dmitry Glukhovsky

Trzy znakomite powieści Dmitrija Glukhovsky’ego – Metro 2033Metro 2034 oraz Metro 2035 – które rozpaliły wyobraźnię czytelników na całym świecie i stanowią niedościgły kanon serii Uniwersum Metro 2033(międzynarodowego projektu, pod którego szyldem tworzą pisarze z całego świata, również z Polski). Ekskluzywne wydanie – idealne na trafiony prezent!

dg_m203345_prezent

Doskonały pomysł na prezent dla:

  • kogoś, kogo chcemy obdarować ambitną, gwarantującą długą i ciekawą lekturę książką
  • fanów kultowej serii Dmitrija Glukhovsky’ego
  • szukających postapokaliptycznej lektury na świetnym poziomie
  • pragnących zacząć przygodę z serią Uniwersum Metro 2033
  • kolekcjonerów ekskluzywnych wydań.

 

Uniwersum Metro 2033. Człowiek obiecany | Paweł Majka

Tego nie można przegapić! Kolejna polska powieść z Uniwersum Metro 2033, a jednocześnie zupełnie niezależna historia, dzięki której można przeżyć niezapomnianą postapokalityczną przygodę. Dmitry Glukhovsky, autor kultowego Metra 2033 poleca: „Wciąga, zaskakuje i zwodzi – uważajcie! Wiele rzeczy wcale nie jest takimi, jakimi się wydają”.


pm_czo_prezent

 

Doskonały pomysł na prezent dla:

  • szukających postapokaliptycznej lektury na świetnym poziomie
  • fanów kultowej serii Dmitrija Glukhovsky’ego
  • każdego Krakusa.

 Zobacz: 

 

 

Trzy kolory wystarczą. Rysuj! | Sarah Skeate

I last but not least – niezastąpiona pozycja dla kreatywnych! Niezależnie od tego, czy mimowolnie zapełniasz rysunkami każdą pustą stronę w zeszycie podczas nudnej lekcji, uwielbiasz obdarowywać bliskich własnoręcznie przygotowanymi kartkami czy szukasz inspiracji na dalszej artystycznej drodze – ta książeczka jest dla ciebie. Znajdziesz w niej całe mnóstwo podpowiedzi, między innymi: jak rysować urocze zwierzątka i zabawne buźki; jak tworzyć różnorodne faktury ; jak bawić się cieniem i nasyceniem koloru; jak ozdobnie się podpisać. A wszystko za pomocą trzech najzwyklejszych długopisów!


ss_tcwr_prezent

Doskonały pomysł na prezent dla:

  • lubiących kreatywne zabawy
  • każdego, kto chce się poczuć jak prawdziwy artysta
  • indywidualistów o artystycznym zacięciu w każdym wieku
  • dzieci i młodzieży.

 

 

Wszystkie książki dostępne na:

 

http://www.insignis.pl/

12:39, toksiazki12 , Inne
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 28 listopada 2016

 

 

Kochani!

 

 

Kwartalnik Fanbook z każdym numerem przygotowuje dla swoich czytelników wiele niespodzianek. Miło jest zatopić się w dobrej lekturze wywiadu, relacji z wydarzeń kulturalnych, czy po prostu poczytać o dobrych książkach na naszym rynku wydawniczym. Kilkukrotnie znalazłam w nim swoją recenzję książki i za każdym razem otrzymywałam za nią od redakcji wspaniałą nagrodę książkową. Numer wieńczący końcówkę roku 2016 wychodzi również ze znakomitą propozycją, nie tylko dla blogerów. Ale... to własnie dla nas - blogerów książkowych, redakcja przygotowała specjalny bonus!

Szczegóły na zdjęciu poniżej :)

 

Materiał prasowy pobrany ze strony Organizatora :)

 

 

 

W najnowszym numerze, polecam także Waszej uwadze:

 

Świetny wywiad z Andrzejem Pilipiukiem, który swojego bohatera Jakuba Wędrowycza stworzył trochę przypadkiem. Znam "Kroniki Jakuba Wędrowycza" i polecam!

 

 

 

Obszerną debatę o naszej - polskiej branży wydawniczej. Wojny cenowe między Matrasem a Empikiem. No i najważniejsze, jak podnieść czytelnictwo w Polsce.

 

Ciekawy wywiad z Grahamem Mastertonem.

 

O Polce - żonie arabskiego szejka. Wywiad przeczytałam z niezwykłą ciekawością, w kontekście książki, którą ostatnio przeczytałam, to jak starcie dwóch światów - tytanów.

 

 

 

 

Interesujący wywiad z autorką książki o zabawnych staruszkach Cathariną Ingelman - Sundberg :) Gratuluję pani Magdalenie Mądrzak, szefowej Fanbooka,

precyzji i wyłuskaniu w wywiadzie tego, co najważniejsze.

Zresztą, to akurat niejeden wywiad Jej autorstwa w tym akurat numerze :)

 

 


I na deser, zestawienie książek kulinarnych, polecanych przez Fanbooka. Wśród nich "Słodki zielnik Lary", o którym miałam okazję i przyjemność pisać już na swoim blogu :)

 

 

 

 

Zachęcam do lektury Fanbooka. Jako kwartalnik kosztuje niewiele, a warto zagłębić w tych i innych tematach zamieszczonych w aktualnym numerze! :)

 

A to propozycja i rozwiązanie dla tych, którzy nie lubią stać w kolejkach

punktów prasowych :)

 


12:05, toksiazki12 , Inne
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 13 listopada 2016

 

 

Kochani!

Urszulę Kędzia mieliście okazję poznać u mnie na blogu, kiedy to patronowałam medialnie drugiej książce Urszuli "Ja zołza. Czyli jak rak miał ze mną wspak". Recenzję poznaliście tu:

http://nietypowerecenzje.blox.pl/2016/05/8222Ja-zolza8221-Urszula-Kedzia-Recenzja.html

 

Zbliżają się święta, szukacie prezentów. Autorka przygotowała dla Was specjalną okazję. Macie możliwość zaopatrzyć się w książki Jej autorstwa w promocyjnych cenach!

 

 Książkę znajdziecie:

http://www.empik.com/afryka-od-zaplecza-kedzia-urszula,p1085047511,ksiazka-p

 

"Świat zastygł jak kadr filmu zatrzymany pauzą na ekranie telewizora. Minuty mijają, nie wiem ile, a obraz nie zmienia się wcale. Słyszę swój oddech, który też dostosował się do rytmu i w zwolnionym tempie, bez pośpiechu, bez zadyszki przepływa przez moje ciało. Uszy rozkoszują się ciszą, której nie miały nigdy okazji doświadczyć, ciszą, która pozwala usłyszeć spadające ziarenko piasku wypuszczone przeze mnie spod palców. Zakochuję się w tym widoku i cierpię, gdy pomyślę jak daleko jest on od domu. Wydaje się tak odległe, tak niedostępne, a jednak udało nam się do niego dotrzeć na własnych kołach. Wszelkie wcześniejsze trudy przeprawy przestały mieć znaczenie. Liczy się tylko to, że tu jesteśmy, że mogę podziwiać to miejsce, że dane było nam tu dotrzeć. Jak przygotować się do wyprawy? Jaką wybrać najciekawszą trasę? Jak unikać niebezpieczeństw? Jak zachować się w obecności mundurowych? Jak wybrać najlepsze miejsce na nocleg? Odległości, czas przejazdu, dane GPS, jakość dróg, noclegi, pogoda i wiele innych ważnych, cennych oraz ciekawych informacji. Prawdziwa historia szalonej wyprawy!"

 

 

 

 Książkę znajdziecie:

http://ksiegarnia.wydawnictwobialepioro.pl/glowna/98-ja-zolza.html?search_query=ja+zolza&results=2

 

"Bohaterka książki Ja zołza nie jest szczęśliwą dziewczynką biegającą beztrosko po łące życia. To życie dało jej w kość. Musiała walczyć o szczęście, o miłość, o swoje miejsce na ziemi. Jako samotna matka musiała zawlczyć o byt swojego dziecka. Jednak w każdym zwycięstwie nad przeciwnościami dopatrywała się szczęścia. Czerpała radość z każdej chwili, którą dał jej los, z każdego dobrego człowieka, który stanął na jej drodze. W momencie, gdy myślała, że wszystko co złe już za nią, dopadł ją wyrok: guz mózgu, rak.

Niezdrowy tryb życia i jego tempo, brak czasu na odpoczynek, zła dieta i stres powodują, że goniąc za codziennym sukcesem zapominamy o tym, co najcenniejsze i tylko jedno - życie. Czy zmieniając przyzwyczajenia możemy wspomóc medycynę, mobilizując organizm do walki. Garść przetestowanych rad i informacji przeplata się tu z analizą uczuć.

Chwile zwątpienia i chwile nadziei. Miliony sekund przepełnionych strachem o słuszność podjętych decyzji. Nierówna walka z przeznaczeniem i pytanie, które stawia każdy: dlaczego ja. Gorzkie migdały i wiara, że determinacja może przynieść zwycięstwo.

Poznajcie Ulę, która postanowiła się nie dać."

 

Linki pod książkami przekierują Was na strony księgarń internetowych. Jest jednak możliwość zamówienia dowolnej ilości egzemplarzy u samej autorki w promocyjnej cenie

30 zł z kosztami wysyłki oraz... możliwością zamówienia specjalnej dedykacji lub jeśli na prezent - specjalnych życzeń :)

Link pod którym można zamówić książki bezpośrednio u autorki:

https://www.facebook.com/swiatod.zaplecza?fref=ts 

bądź meil: swiatodzaplecza@wp.pl

 

 

ZAPRASZAM W IMIENIU AUTORKI :) :)

20:45, toksiazki12 , Inne
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 10 listopada 2016

 

 

 

 

Od dziś z darmowych e-booków i audiobooków można skorzystać wszędzie, nawet w najmniejszej miejscowości czy po drugiej stronie globu. W odpowiedzi na liczne prośby organizatorzy akcji Czytaj PL udostępniają w sieci kody do ściągnięcia 12 e-bestsellerów i zachęcają do ich rozpowszechniania wszystkich internautów. W promowanie czytelnictwa może więc włączyć się każdy wystarczy tylko, że złoży szczególną obietnicę.

 

Czytaj PL jest największą na świecie kampanią promującą czytelnictwo. Od 2 listopada plakaty z okładkami 12 bestsellerów i kodem QR, który umożliwia ich bezpłatne wypożyczenie na 30 dni, znalazły się na ulicach 16 miast Polski. Organizatorzy akcji postanowili odpowiedzieć na głosy internautów i umożliwili akcji dotarcie do mniejszych miejscowości, a także poza granice kraju. W tym roku aplikacja po raz pierwszy pozwala na dzielenie się darmowymi e-bookami i audiobookami ze znajomymi. Od 9 listopada ze strony www.czytajPL.pl można także pobrać plakat akcji, wydrukować go i powiesić w zaprzyjaźnionym sklepie, domu kultury czy kawiarni. Pobranie grafik i plakatów jest równoznaczne ze złożeniem obietnicy rozpowszechnienia ich i zarażania czytaniem innych. Osoby, które zdecydują się promować czytanie w ramach akcji, mogą wziąć udział w konkursie, w którym do wygrania są: podświetlany czytnik e-booków Kindle Paperwhite 2, góra słodyczy, bony na zakupy w księgarni Woblink oraz kody rabatowe na e-booki gwarantowane dla wszystkich uczestników. Wskazane przez nich lokalizacje zostaną dołączone do mapy Czytaj PL. Jako pierwsza obietnicę złożyła redakcja jednego z najpopularniejszych portali literackich, Niestatystyczny.pl.

 

 

Kolekcję Czytaj PL tworzy 12 książek, które dobrano tak, by każdy, niezależnie od literackiego gustu, znalazł coś dla siebie. Wszystkie tytuły są bestsellerami, a ich łączny nakład przekracza 10 milionów egzemplarzy. Są wśród nich pozycje zaliczane do klasyki swoich gatunków, jak Inne pieśni Jacka Dukaja czy Lśnienie Stephena Kinga, jak i nowe tytuły, jak Trawers napisany przez Remigiusza Mroza, określanego mianem najgorętszego nazwiska polskiego kryminału, Co nas nie zabije Davida Lagercrantza, następcy Stiega Larssona, czy Czerwony kapitan Dominika Dana, na podstawie którego nakręcono film z Maciejem Stuhrem w roli głównej. Na półce wirtualnej wypożyczalni znalazła się także biografia największego wizjonera XXI wieku Elona Muska i książki dla poszukiwaczy ciekawostek naukowych W rzeczy samej Marka Miodownika, oraz dla miłośników języka polskiego i Pauliny Mikuły. Pulę dwunastu tytułów zamykają Złodziejska magia, czyli pierwsza część popularnej trylogii fantasy Prawo millenium Trudi Canavan, kultowy Kajko i Kokosz. Szkoła latania, popularna na całym świecie opowieść dla młodzieży o magicznym krześle stworzona przez Andrzeja Maleszkę oraz Ósme życie gruzińskiej pisarki Nino Haratischwili.

 

Aby skorzystać z darmowych książek należy ze sklepu App Store lub Google Play pobrać aplikację Woblink i przejść do zakładki Czytaj PL. Następnie można już skanować kody QR umieszczone na ponad 600 nośnikach w 16 miastach dające darmowy dostęp do konkretnych książek. Czytaj PL trwa od 2 do 30 listopada. Lokalizator darmowych wypożyczalni e-booków można znaleźć na stronie www.czytajPL.pl

 

 

Organizatorzy: Krakowskie Biuro Festiwalowe jako operator programu Kraków Miasto Literatury UNESCO oraz platforma Woblink.com

 

Wydawcy: Audioteka, Filia, Galeria Książki, Karakter, Media Rodzina, Prószyński i S-ka, Sound Tropez, Wydawnictwo Literackie, Klub Świata Komiksu, Wydawnictwo Otwarte, Znak, Czarna Owca

 

Miasta partnerskie: Częstochowa, Gdańsk, Katowice, Poznań, Toruń, Wrocław

 

Pozostałe miasta biorące udział w akcji: Warszawa, Łódź, Bielsko-Biała, Bydgoszcz, Białystok, Lublin, Rzeszów, Sosnowiec, Szczecin

 

Partnerzy: Instytut Książki

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa

Patronat medialny: Niestatystyczny.pl, Lubimy Czytać, Kawerna

 


 

20:56, toksiazki12 , Inne
Link Dodaj komentarz »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9
O autorze
ministat liczniki.org
Blogi o literaturze genis.pl Blogi o literaturze genis.pl Recenzje Agi Blogi